Wildlife rescue

Vandaag zou ik het met jullie willen hebben over een ander aspect van dierenopvang, namelijk de opvang en verzorging van wilde dieren. Er zijn in Vlaanderen een aantal VogelOpvangCentra (VOC’s). In tegenstelling tot wat de naam beweert, staan ze niet enkel in voor de opvang van gewonde, verzwakte of zieke wilde vogels, maar ook voor andere wilde dieren. Eveneens vangen zij wilde dieren die ergens verzeild zijn geraakt waar het niet kan of mag, en dit op een veilige manier voor mens en dier.

Het logo waaraan je een VogelOpvangCentrum kan herkennen

Gisteren heb ik zelf weer een beroep gedaan op zo’n VOC, namelijk VOC Herenthout, nadat er een wild baby-konijntje op mijn koer terecht was gekomen. Mijn eerste reactie was: afblijven! Want vaak als je baby-dieren vindt en je raakt hen niet aan, dan vinden ze de weg naar hun moeder wel weer. De koer is echter volledig ommuurd met nergens een holletje of dergelijke om door te raken, dus het konijntje zou op het beton zijn overleden als ik niet had ingegrepen.

De enige keren dat ik het konijntje even vastnam was om het te voeden, dit om het niet gewend te maken aan mensen zodat vrijlating in het wild geen probleem vormt!

Omdat ik niet meteen de mogelijkheid had om naar een VOC te rijden met het diertje, en ik via Cat Shelter (als ex-opvanggezin van papfleskittens) en talloze andere ervaringen met wilde dieren wel iets ken van babydiertjes opvangen (ik zou bijna zelf een VOC kunnen opstarten), besloot ik om het konijntje zelf te verzorgen tot er de mogelijkheid was om naar een VOC te rijden.

Bij Vogelbescherming Vlaanderen kan je steeds terecht om de dichtsbijzijnde VOC te vinden. Normaal gezien belde ik steeds VOC Heusden-Zolder, maar omdat ik heel nare ervaringen heb gehad met deze VOC (eigenlijk voornamelijk met de vrouwelijke verantwoordelijke daar, dat is een vreselijke vrouw), besloot ik het konijntje niet naar daar te doen. VOC Opglabbeek was te ver, en dus besloten we het konijntje toe te vertrouwen aan VOC Herenthout. Na een auto gevonden te hebben en een afspraak met Mieke, de zeer vriendelijke verantwoordelijke van deze VOC, konden we een vrijwilliger tegemoet rijden tot aan de afrit van Scherpenheuvel, en aldaar het konijntje overhandigen aan hun goede zorgen.

Ik had het tot dan toe verzorgd, onder andere met gespecialiseerde voeding en een speciale papfles, zodat het zeker niet zou uitdrogen of onderkoelen. Doe dit echter NIET als je weinig ervaring hebt met jonge wilde dieren zogen! Bel dan steeds Vogelbescherming Vlaanderen om te vragen welke VOC je best kan bellen, en vraag hen – als je niet in de mogelijkheid bent om het dier te brengen – om het te komen halen. Doe het in een gesloten kartonnen doos met wat hooi, zaagsel, wol of sponsen handdoeken zodat het zeker niet onderkoelt.

Konijntje aan de papfles met gespecialiseerde voeding

Lees ook zeker deze pagina door, je weet nooit waarvoor je het kan gebruiken: Wat te doen als je een jong dier vindt?

Een VOC kan je al steunen vanaf 5-7 euro, je bent dan lid en krijgt om de aantal maanden een boekje toegestuurd met welke dieren er allemaal zijn binnengekomen en wat er mee is gebeurd. Op deze manier steun je de broodnodige VOC’s, want vele dieren worden gewond/ziek/binnengebracht doordat we met teveel mensen op deze aarde zijn en er geen plaats meer voor hen is….. Door de VOC te steunen en hen te helpen kunnen we een tegengewicht vormen voor wat we als mensen aanrichten in de natuur. En dat voor de prijs van ocharme een fles wasmiddel. Wat is nu nog 7 euro? :)

En zeg nu zelf: wie kan er zo’n schattig diertje laten sterven als de oplossing een telefoontje van je verwijdert ligt? Steek dus zeker dit telefoonnummer in je portemonnee/mobieltje, je weet nooit wanneer het van pas zal komen: +32 (0) 3 296.26.80 (Vogelbescherming Vlaanderen).

Oh ja, na afloop mocht ik ook een papiertje invullen met mn mailadres, en de mensen van VOC Herenthout vertelden dat ze me op de hoogte gingen houden over het konijntje! Zo leuk! Bedankt aan Mieke en Hilde om te helpen en de vriendelijkheid waarmee ik ontvangen werd.

Hebben jullie al wel eens een wild dier gevonden? Ben benieuwd om jullie verhaal te horen! 

Kruidige groetjes,
Calendula

9 Reacties op “Wildlife rescue

  1. Heb zelf nog geen wild dier gevonden, maar m'n ouders vonden een tijdje geleden een gewond uiltje. Ik weet niet naar welke VOC ze het hebben gebracht, maar het moet in de buurt van Wiekevorst zijn geweest. Mijn moeder beschreef deze VOC op dezelfde manier als jij, vriendelijk onthaal en ze zou op de hoogte worden gehouden. Spijtig genoeg heeft dit uiltje het niet gehaald. Ondanks haar teleurstelling was m'n moeder wel heel enthousiast over deze werking.Ook in mijn woonplaats, Merelbeke, is er een VOC gelegen. Ik ben er nog niet geweest, maar zal er bij de eerstvolgende gelegenheid zeker 'ns langsgaan! Het is een MUST om op de hoogte te zijn van zo'n centrum in je buurt. Dergelijke centra zijn echter ook heel toegankelijk als je je niet in je directe woonomgeving bevindt: m'n ouders waren onderweg naar een bevriend koppel vanuit Blanden (Leuven).Bedankt, Tine, om deze topic te starten!

  2. Awww wat erg dat het uiltje het niet heeft gehaald, hopelijk werden je ouders hier niet door ontmoedigd, want de diertjes hebben in de VOC een goeie kans om te overleven! Volgende keer meer geluk.Zeker ns kijken wanneer de VOC in Merelbeke een opendeurdag houdt, dan mag je vaak even meepiepen achter de schermen enzo, heel interessant. Zelf ga ik normaal elk jaar naar de opendeurdag van VOC Opglabbeek, maar ik ga dit jaar eens kijken of Herenthout dit ook doet!

  3. Fijne post, er wordt veel te weinig verteld over VOC’s.Ze doen nochtans goed werk en verdienen onze steun. Het is altijd fijn om eens naar een opendeur te gaan en in levende lijve zien wat ze allemaal doen.

  4. als ik me goed herinner was mijn eerste ervaring met een gewond diertje dat bij het VOC te Heusden is terecht gekomen samen met u… Toen we terugkwamen van turen in de sporthal (lager onderwijs) een volgeltje op de oprit van de school.
    Klopt dit?

    • Jaaaaa da’s inderdaad waar! :) heb ik nog vaak aan gedacht :) het was VOC Opglabbeek wel die die toen is komen halen, inderdaad toe we terugkwamen van turnen. Wij twee hebben toegevraagd aan de juf om iemand te bellen voor het vogeltje, ik denk dat dat in het derde leerjaar was met juffrouw Lieve. Wat een tijden he, en hoe lang kennen wij elkaar al!?

  5. Pingback: Nijntje « Calendula·

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s