Zoemende bloemen!

Gisteren nog in het nieuws, vandaag op de blog van Calendula :) Zoals jullie allemaal misschien al doorhebben (of niet, bij deze dan) ben ik een imker, imkeres, imkster, whatever de vrouwelijke versie van dat woord is. Herbekijk hier de uitzending in het nieuws: Bijen

Ik was helemaal in de wolken met deze uitzending, want het gaat dus helemaaaal niet goed met de bijen en ik probeerde dat al even duidelijk te maken aan de wereld. Ze overleven niet, en daardoor worden de soort alsmaar meer bedreigd. “Wat kan mij dat nou bommen,” zal je misschien denken, maar besef goed dat als er geen bijen meer zijn, je dag kan zeggen tegen fruit, vlees, groenten, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en zowat alles in je leven. Dit omdat bijen een heel grote rol spelen in ons leven, zonder dat we het beseffen. Geen bijen meer = geen mens meer. En dan hebben we onszelf uitgeroeid door onze eigen domme fout. In Nederland is zo 2012 uitgeroepen tot het jaar van de bij!

Ik wil dit dus ook even onder de aandacht brengen. Hoe kan je bijen helpen? Door verschillende dingen te doen. Om te beginnen: gebruik geen gifstoffen in je eigen tuin! Doe het biologisch, gebruik geen enkel product dat je in de winkel kan kopen waar niet opstaat dat het geen kwaad kan voor in waterlevende organismen. Is het schadelijk voor deze laatste, laat dat productje dan maar mooi op het schap staan en zoek verder. Er zijn tal van natuurlijke middeltjes voor tuinproblemen overigens: lieveheersbeestjes kopen, aaltjes, … Vraag raad in je tuincenter of google het eens. Als je niets vindt, contacteer dan mij maar en dan maak ik je wel wegwijs :)

Ten tweede, kan je zoveel mogelijk biologisch voedsel kopen. Landbouwers spuiten nog steeds te veel pesticiden (dat wordt misschien wat vergeten in het nieuwsbericht…), een enorme bedreiging voor de bijen. Als wij enkel biofood kopen, zullen de niet-bioboeren snel bijdraaien en ook overschakelen op bio.

Ten derde, en misschien wel het makkelijkst: zaai bijenbloemen! Ik heb samen met nog een aantal mensen het initiatief opgestart om zoemende bloemen, nl. planten die veel voeding geven aan de bijen, te verkopen. De kostprijs bedraagt 1 euro, excl. eventuele verzending. EDIT: DOOR SPONSORING IS DE PRIJS VERLAAGD! We kunnen nu de zakjes aanbieden aan 0,50 euro per stuk!

De prijs die we vragen dient niet ter verrijking van onze portemonnee, maar ter verrijking van de wereld. Ben je geïnteresseerd in zo een zakje zoemende bloemen voor in je tuin? Stuur me een mailtje op calendula[at]live.be en we spreken verder af. Dan heb jij misschien binnenkort een mooi perkje zoemende bloemen!

Als je zelf een mengeling wil samenstellen of je wil beperken tot een paar planten, dan zijn dit zeker goeie kandidaten als bijenbloemen:

– Blauwe spirea
– Klimop (in bloei laten komen!)
– Boekweit
– Phacelia
– Witte mosterd
– Koriander
– Goudsbloem
– Juffertje in het groen
– Bladrammenas
– Korenbloem
– Malva
– Borage/Bernagie
– Dille
– Zonnebloem
– Serradella

Al deze plantjes hebben bloemen die voedzaam zijn voor de bijen. En ze staan bovendien heel mooi in je tuin! Als bijen erop afkomen moet je geen vrees hebben om gestoken te worden, ze zijn dan zo druk bezig met stuifmeel en nectar verzamelen dat ze geen oog hebben voor nieuwsgierige toeschouwers.

Om af te sluiten heb ik ook een mooie powerpoint over bijen bewerkt, die kan je hier bekijken: Bijenkorfbezoek

Heb jij al Zoemende bloemen in je tuin? Zo ja, dewelke? Zo neen, ga je er planten?

Kruidige groetjes,

Calendula

14 Reacties op “Zoemende bloemen!

 1. Fijn initiatief vind ik!
  Je mag mij een zakje zoemende bloemen bezorgen.
  Mijn zonnebloemen die heb ik al gezaaid en dat zijn al mooie plantjes maar er kunnen hier in de tuin altijd wel bloemen bij.

 2. Geweldige post! Ik heb vorig jaar geschreven over de bijvriendelijke tuin op mijn tuincoach-blog. Zou leuk zijn als je daar een korte reactie bij schrijft en dat is dan meteen een mooie promotie voor jouw prachtige blog. :-)) Maak de bij blij!
  Zonnige tuingroet, Mariëtte

 3. Pingback: Gratis kruidenplantje – Dag van de Aarde « Calendula·

 4. SUPERinitiatief! Had zover niet nagedacht over de gevolgen van het verdwijnen van bijen *shame on me, ik wijt het aan teveel labowerk ;)*, maar je hebt helemaal gelijk.

  Als er nog een pakketje zoemende bloemen beschikbaar is, zou ik dat graag kopen! En ik hoor ook ‘ns rond, thuis!

 5. Pingback: Valeriaan – biobeurs « Calendula·

 6. Mooi initiatief, ik heb hier net mijn mengsel van een vaste bloemenweide gezaaid, nu maar hopen dat ze snel groeien en dat de bijtjes vrolijk zoemen!

  • Dankjewel! Fijn dat je reeds een gepaste bloemenweide gaat aanleggen, dat gaat de fauna in je buurt zeker weten te waarderen :) Er komen ook vaak vlindertjes op af, en da’s ook zalig he ;)

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s