1/2 Hoe gezond is Stevia? + winactie

Na lang wachten gaf Europa op 12/11/2011 de toestemming om Stevia te gebruiken in voedingsmiddelen. Ondertussen zijn Stevia producten vrij te koop in de supermarkt en begint het een echte hype te worden. Misschien weet je niet goed wat je van Stevia moet denken en vraag je je af welk effect het zal hebben op je gezondheid. Misschien ben je wel diabetes- of fenylketonurie-patiënt (PKU) op zoek naar een alternatief voor suiker. Misschien wil je gewoon gezonder leven of wat kilo’s kwijt en wil je weten of Stevia een antwoord kan bieden. Of wil je leren wat je met dit plantje zelf kan doen? In dit uitgebreide artikel vind je het antwoord.

Deze Stevia special bestaat uit twee delen: vandaag ga ik het met jullie hebben over de effecten van Stevia rebaudiana Bertoni op je lichaam en je bloedsuikerspiegel. In de blogpost van morgen licht ik enkele Stevia-producten toe en deel ik enkele lekkere suikervrije recepten met jullie.

Bovendien kan 1 lezer dit weekend volkomen gratis een Stevia plantje winnen! Lees hiervoor deze Stevia-special van dit weekend goed door en wie weet heb jij binnenkort zo’n speciaal plantje op je vensterbank staan.

Ikzelf ben het gebruik van Stevia voor gezonde mensen al aan het prediken sinds ik in 2004 voor het eerst les kreeg van Prof. Dr. Jan Geuns aan de K.U.Leuven. Hij vertelde toen al over de gunstige effecten van Stevia en hoe dat in schril contrast stond met de resultaten die beschikbaar waren over aspartaam (vaak gebruikt in light-producten). Ik weet dat hij het niet makkelijk heeft gehad, daarom ben ik dan ook supertrots op hem dat hij dit heeft bereikt. Na wat dvd-materiaal en boeken doorpluisd te hebben als studente biologie (altijd kritisch zijn als wetenschapper, ook t.o.v. je profs ;) ), kwam ik tot de conclusie dat Prof. Geuns gelijk had en besloot ik aspartaam af te zweren en me enkel nog te richten op Stevia. Want wat is dit een wonderlijk plantje zeg.

Stevia komt oorspronkelijk uit de grensstreek tussen Paraguay en Brazilië. De mensen uit deze streek kennen Stevia dan ook sinds mensenheugenis en noemen het vaak “Honingkruid”. Het is een meerjarige struik van de familie Asteraceae.

Een aantal Stevia-facts op een rijtje:

 • De smaak van Stevia is 300 keer zoeter dan suiker. Je hebt er dus ook 300 keer minder van nodig voor dezelfde zoetsterkte!
 • Stevia is stabiel: de chemische structuur verandert niet, ook niet bij hoge temperaturen tot 200°C (i.t.t. suiker, dat karameliseert bij hoge temperaturen en zo kankerverwekkende stoffen aanmaakt). Je kan dus perfect met Stevia bakken (in de post van morgen zitten recepten!).
 • Stevia is niet slecht voor je tanden en niet verslavend (ideaal voor kids!).
 • Stevia herstelt het zuur-base evenwicht en is goed voor je huid.
 • Stevia bevat geen calorieën, dus je wordt er niet dik van.
 • Het werkt schimmeldodend en is dus een uitstekend vervangmiddel voor suiker bij mensen met Candida’s.
 • Stevia is een sterke antioxidant!
 • Stevia plantages hebben een minder negatieve impact op het milieu dan andere cultuurgewassen, doordat men minder moet spuiten met herbi- en pesti-ciden.


Alsof al dat goeds niet genoeg is, doet Stevia de bloedsuikerspiegel niet oplopen (glycemische index = 0). Het zet dus niet aan tot insuline-activiteit en vetopslag. Stevia kan met andere woorden veilig als zoetmiddel gebruikt worden door obesitas– en diabetespatiënten (voor type 2 diabetes is er bovendien goed nieuws want Stevia kan helpen met de genezing!).

Ook voor PKU-patiënten is er geen gevaar, omdat de chemische structuur van stevioside een diterpeenglucoside is, totaal verschillend van aspartaam (met fenylalanine en dus verboden voor PKU-patiënten).

Voor kankerpatiënten is er misschien ook goed nieuws, want hoewel er nog onderzoek moet gebeuren op de anti-carcinogene effecten van Stevia, belooft het plantje veel goeds op dit gebied. Hoge concentraties van stevioside verlagen dan weer de bloeddruk van patiënten met hypertensie.

Het zou bijna verdacht worden, zo geweldig is deze plant! Toch is er niets verdachts aan, het is gewoon een fantastische ontdekking. Morgen, in het tweede deel van deze Stevia special, vertel ik je bovendien hoe jij een gratis Stevia plantje kan winnen! Hopelijk heb je dit deel goed gelezen want de prijsvraag zou wel eens hieruit kunnen komen ;)

Ook recepten en een blik op de beschikbare Stevia producten staan op het programma. Tot morgen!

Kruidige groetjes,
Calendula

11 Reacties op “1/2 Hoe gezond is Stevia? + winactie

 1. Erg duidelijk uitgelegd! Ik ben benieuwd naar het tweede deel met recept! Ik weet dat je in de supermarkt stevia in de vorm van ‘suiker’ oftewel korreltjes/poeder kan kopen, maar hoe ga je te werk met pure stevia in de vorm van blaadjes? Hoe doseer je dat?

  Goed nieuws idd voor diabetes-patiënten en dergelijke! Mijn bomma zou hier heel blij mee geweest zijn als ze nog leefde, bless her soul, ze is jaaaaren diabetes patient geweest en hield zich zo graag bezig met het bakken van taarten, koeken, pudding & aanverwanten. Zij gebruikte geloof ik aspartaam, kan dat? Ik was nog jong dus herinner het me niet zo nauw, maar het was een flesje van Natrena met een puntig blauwe dop en het product was in vloeibare vorm.

  • Hey, thanks! Over doseringen etc. ga ik morgen vertellen, nog even geduld uitoefenen :) Ook Natrena haal ik aan in de blogpost van morgen, zeker lezen dus! Fijn dat je zo enthousiast bent :)

 2. Pingback: 2/2 Stevia producten + recepten + winwinwin! « Calendula·

 3. TOP :)!

  En toch wel een regelrechte schande dat de legalisering van Stevia zolang gedwarsboomd werd. We houden alvast een plaatsje vrij voor Stevia in onze nieuwe kweekbak :).

 4. Pingback: Zelf Stevia-poeder maken + plantjes verkrijgbaar « Calendula·

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s