2/2 Stevia producten + recepten + winwinwin!

Zoals gisteren beloofd, vandaag wat meer uitleg bij een aantal Stevia-producten, waar je ze kan halen en wat je er zelf mee kan doen! Bovendien kan 1 lezer een Stevia-plantje winnen! Lees meer hierover in de post van vandaag, en ding mee voor deze exclusieve prijs. (opgelet: deze winactie is afgelopen, de winnaar heeft het mailtje met goed nieuws gekregen!)

Stepa

Op www.stepa.be kan je Stevia-producten kopen die onderworpen worden aan een strenge kwaliteitscontrole. Bovendien streven zij ernaar om hun producten zo puur mogelijk te houden. Een voordeel hierbij is dat – als er toevoegingen gebeuren wegens praktische overwegingen – deze heel duidelijk naar de consument worden gecommuniceerd. Een greep uit hun aanbod:

StepaZero & StepaSweet

Dit zijn beiden witte poeders, maar van StepaZero moet je 10 x minder gebruiken dan van gewone tafelsuiker, van StepaSweet 30x minder. Merk op, gisteren lazen we al dat puur stevioside, de meest voorkomende component van de zoetstoffen in niet-geselecteerde Stevia planten, wel 300 x zoeter smaakt dan gewone suiker. Uit praktische overwegingen zijn deze steviosiden dan ook verdund.

Bij StepaZero gebeurt deze verdunning met erythritol en bij StepaSweet met maltodextrine. Erythritol is een natuurlijke suikeralcohol die voorkomt in fruit en gegist voedsel. Het beïnvloedt de bloedglucose niet en veroorzaakt geen cariës. Het wordt niet gemetaboliseerd in het lichaam en komt niet in de dikke darm terecht, waardoor het ook geen aanleiding kan geven tot diarree zoals andere suikervervangende stofjes dat wel doen. Maltodextrine wordt courant gebruikt als voedseladditief en heeft een glycemische index van 100. Ondanks deze hoge glycemische index kan het toch gebruikt worden om Stevia-poeder te verdunnen tot een zoetsterkte van vb. 30x die van suiker. Doordat je zo weinig nodig hebt van het eindproduct StepaSweet, kan de glycemische index verwaarloosd worden.

Beide producten zijn dus geschikt voor kinderen, mensen met obesitas, diabetespatiënten en PKU-patiënten!

StepaZero – zakje van 200 g – verkrijgbaar via http://www.stepa.be – Adviesprijs 12 euro
StepaSweet – zakje van 50 g – verkrijgbaar via http://www.stepa.be – Adviesprijs 6 euro

Stepa Tabs

Stepa tabs zijn kleine Stevia tabletjes, ideaal om bijvoorbeeld je koffie of thee mee te zoeten. De tabs zitten in een handig dispensertje dat prima in je handtas past voor onderweg.

De ingrediënten van deze tabletjes zijn ook compleet onschadelijk en zonder calorieën.

Stepa Tabs – dispenser met 300 tabletjes – verkrijgbaar via http://www.stepa.be – Adviesprijs 6.90 euro

Stepa Dranken

Er zijn verscheidene drankjes beschikbaar met Stevia! Hier kan je lezen hoeveel suiker er in de meest courante drankjes zit, dus het loont echt wel de moeite om deze suiker te vervangen door een gezonder alternatief. Aspartaam, vaak gebruikt in light producten en dranken, is héél ongezond (lees meer in het boek hieronder vermeld). Stevia is dat niet en is dus dé vervanger in drankjes bij uitstek.

Van de bieren die beschikbaar zijn met Stevia, springt het bio-bier “Nog ééntje” eruit voor mij. Voor “Nog Eéntje” werd gebruik gemaakt van biologische grondstoffen: bio-mout, bio-hop en bio-zoethout. De productie van het bier gebeurt onder toezicht van TUV Nord, de controle-organisatie voor de biologische landbouw. Zij zorgen ervoor dat alles volgens de juiste spelregels gebeurt. Ik vind het zelf wel lekker smaken, al ben ik geen bierdrinker.

De Stepa Limonades zijn meer iets naar mijn tand. Er zijn verschillende smaken: Chito (neutrale limonade), Orange (sinaasappel) en Lemon (citroen). Er zijn flessen van 1 liter, maar ook flesjes van 20 cl.

Nog ééntje biobier (licht) – Adviesprijs 25.77 euro (excl. leeggoed)
Nog ééntje biobier (donker) – Adviesprijs 30.55 euro (excl. leeggoed)
Stepa Limonade – Adviesprijs 8.99 euro per bak (24 kleine flesjes) of 6.95 euro per bak (6 literflessen)

De lijst met winkels die deze producten te koop aanbieden wordt dagelijks uitgebreid. In Leuven verkopen de bio-winkels “Nog ééntje”. Voor andere verdeelpunten kan je je postcode doorsturen naar liesbeth@stepa.be. Zij zal dan de dichtsbijzijnde winkel doorgeven. Je kan ook terecht bij Cristal Monopole, Statiestraat 65 in Aarschot.

Natrena

Natrena heeft ook Stevia producten in zijn gamma, maar zij bieden enkel een poeder aan met maltodextrine. De tabs zijn bijgemengd met sucralose. Ik ben zelf niet zo’n fan van Natrena, omwille van verschillende redenen: omdat ik de kwaliteitscontrole ervan niet ken, omdat zij heel lang gelinkt waren met aspartaam (en dat een beetje bij mij is blijven hangen) en omdat ik bij mn poeder graag enkel bijmenging van erythritol heb, een natuurlijke suiker. Als je niet met de bijmenging van maltodextrine of sucralose inzit, kan je natuurlijk voor Natrena gaan.

Boek over suikervervangers

Ondertussen heeft Prof. Jan Geuns verscheidene boeken geschreven over Stevia, waarvan ik in het bijzonder het laatste warm kan aanbevelen: “Stevia en steviolglycosiden, de naakte waarheid over Stevia of de politiek in zijn blootje”. De inhoud maakt de titel waar, na het lezen van dit boek heeft Stevia geen geheimen meer voor je. Eveneens leert dit boek je hoe gezond de bekendste suikervervangers zoals onder andere aspartaam, malitol, xylitol en tagatose zijn. Er wordt geen blad voor de mond gehouden en zelfs de reden waarom het gebruik van Stevia zo lang werd tegengehouden in Europa wordt niet verzwegen.

Het boek is verkrijgbaar via onder andere www.steviazoetstof.be en kost daar momenteel 15.95 euro.

Hoe Stevia gebruiken

Ik ben fan van de Stepa tabs, en ik gebruik deze ook om te koken (lekker makkelijk, een paar klikjes en ik heb de gewenste hoeveelheid). Het StepaZero-poeder vind ik heerlijk om over fruit te strooien.

De blaadjes knabbel ik rauw op (doe ik als ik zin heb in iets zoets tijdens het werk, de plant staat op mijn desk). Deze kan je ook rauw in een slaatje mengen, of zo in je thee of koffie doen om te zoeten. Door het warme water komen de zoete extracten vrij. Ik gebruik 1 blaadje per kopje, maar je mag er natuurlijk ook meer gebruiken, naar smaak.

Hier enkele receptjes met Stevia om jullie alvast op weg te zetten:

Vanillepudding

Benodigdheden: 50 g puddingpoeder (bv. Imperial), zaad uit 1/2 vanillestokje, 750 ml (halfvolle) melk, 3 g StepaZero of 1 g StepaSweet

Los het puddingpoeder op in een kopje melk. Voeg de zoetstof en vanille bij de rest van de melk en breng aan de kook. Neem de pan van het vuur en giet er al roerend de oplossing uit het kopje bij. Laat de bereiding nog 1 minuut doorkoken onder voortdurend roeren. Giet in schaaltjes, laat afkoelen and enjoy that healthy sweetness.

Chocopasta

Benodigdheden: 100 g zwarte chocolade (100% cacao), 250 g boter op kamertemperatuur, 200 ml melk, 10 g StepaZero of 3,5 g StepaSweet

Laat de chocolade smelten in de melk en laat afkoelen. Breng dit mengsel met de overige ingrediënten in een mixer en mix alles onder elkaar. Laat opstijven. Ideaal voor op een boterhammetje!

Smakelijk!

Zelf Stevia kweken?

Zelf Stevia opkweken uit zaad is niet vanzelfsprekend, omdat slechts een klein percentage van de zaden zal kiemen (13-15%). Belangrijk is dan ook goede zaden op de kop te tikken die een hoog kiemingspercentage hebben. Ook dit kan via www.stepa.be.

De optimale groeiomstandigheden van Stevia: veel zonlicht, genoeg water (maar niet té veel), warme temperaturen (ideaal 23-25°C overdag; 18-20°C ’s nachts). De luchtvochtigheid mag hoog zijn maar dit is niet zo’n cruciale factor als irrigatie, hoge temperatuur en zonlicht.

Ik kweek ondertussen de plantjes zelf, maar ik heb hier wel een aantal jaar voor moeten proberen. Ondertussen gaat het echter prima, en 1 van jullie krijgt binnenkort zo’n plantje! Wat moet je hiervoor doen? Meedoen is heel eenvoudig, doe volgende twee dingen:
1) Abonneer je op de nieuwsbrief door je emailadres hier achter te laten én
2) Reageer onder deze post met het antwoord op volgende vraag om je deelname te bevestigen: Hoeveel bedraagt de glycemische index van Stevia? (het antwoord vind je hier) Vergeet je email-adres niet in te vullen in het reactieformulier, zodat ik weet welke abonnee jij bent en welke nieuwe abonnees willen meedingen voor een plantje.

Op 1 mei 14u wordt er uit de juiste deelnames een gelukkige getrokken. Deze wordt via e-mail op de hoogte gebracht. Succes!

Kruidige groetjes,

Calendula

Referentie: Geuns, J.M.C. 2012. Stevia en steviolglycosiden: de naakte waarheid over Stevia of de politiek in zijn blootje. Euprint ed., Heverlee. 112 pp.

15 Reacties op “2/2 Stevia producten + recepten + winwinwin!

 1. Hey Tine,
  leest veelbelovend! Heb je ook recept van cake en van pannekoeken?
  Als je me gewoon weet te zeggen hoeveel stevia ik zou moeten gebruiken kan ik zelf ook verder. BV normaal 200 gram suiker is dus nu 20gram stepazero?

  • Yeps, zo werkt het inderdaad! Gewoon het aantal suiker delen in het recept door 10 voor StepaZero, door 30 voor StepaSweet. De twee recepten die ik hier neergepend heb houden echter ook rekening met bijvoorbeeld de verborgen suikers in melkchocolade en de natuurlijke zoetheid van puddingpoeder.

 2. Ik zie zo een plantje ook wel zitten, had er al veel over gehoord maar heel fijn om al dat goeds en zoveel meer nog eens te lezen, antwoord=0

 3. Wordt ‘Nog Eéntje’ trouwens niet mee geproduceerd door Jan Geuns zelf? Ik herinner me dat hij het erover had tijdens de les. Met de gevleugelde woorden “alcohol is gezond, het ontsmet” :) :) :).

  • :) De kwaliteitscontrole gebeurt nog door hem zelf ja, de productie gebeurt nu ism Cristal monopole. Ik heb hier nog flesjes staan van toen hij het allemaal bij zijn thuis deed, toen was het logo ook anders.

 4. Hoi Tine,
  Ik kende het produkt al een langere tijd. wij gebruiken stevia in vloeibare vorm.
  Is dit ook even goed?
  Het antwoord op je quizvraag is 0.
  Natuurlijk wil ik ook wel eens zo’n plantje winnen.
  grt,els

 5. Dat heb ik gedaan, maar krijg je dan ook een update bij elke nieuwe reactie? Want dat heb ik nog niet gekregen… Of misschien heb ik iets fouts gedaan?

  Wat Stevia betreft… gisteren vroeg ik een Braziliaanse collega van me naar haar ervaringen met Stevia. Zoals reeds aangehaald, gebruikt men dit daar al zeer lang. Er zijn nooit meldingen geweest van negatieve effecten én de smaak is bijna niet te onderscheiden van die van suiker (i.t.t. aspartaam). Ik heb alvast een stash Braziliaans Stevia-poeder besteld bij m’n collega haar zus :). Daar kan je dat in overvloed in de supermarkt verkijgen.

  Ik kan niet wachten om te gaan experimenteren met dit product. Ook voor m’n papa, die nogal suikerverslaafd, maar toch ook sportief is, zou dit een ideaal vervangproduct zijn!

 6. Pingback: Zelf Stevia-poeder maken + plantjes verkrijgbaar « Calendula·

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s