Laksheid EU tegen bijensterfte?

YES! Eindelijk actie!

De Europese ombudsman gaat onderzoeken of de Europese Commissie wel voldoende maatregelen heeft genomen tegen bijensterfte door bepaalde insecticiden. Aanleiding is een klacht uit Oostenrijk die stelt dat de Commissie onvoldoende rekening houdt met nieuw wetenschappelijk bewijs omtrent de schadelijkheid van neonicotinoïden.

De regels voor het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen laten toe dat producten tussentijds opnieuw onder de loep worden genomen indien er nieuw wetenschappelijk bewijs is dat de gewasbeschermingsmiddelen niet langer voldoen aan de voorwaarden voor een markttoelating in de EU. Volgens de Oostenrijkse ombudsdienst moeten neonicotinoïden opnieuw geëvalueerd worden aangezien zowel observaties van imkers als wetenschappelijke studies wijzen op een verhoogde bijensterfte door insecticiden van die groep.

De Europese Commissie kreeg de voorbije jaren al verschillende vragen van Europese parlementsleden omtrent de problematiek van verhoogde bijensterfte. Over de mogelijke rol die neonicotinoïden daarin spelen, zei de Commissie in 2011 dat zij zich bewust is van de giftigheid voor bijen maar het niet noodzakelijk is deze producten van de markt te weren aangezien hun gebruik kan beperkt worden tot niet voor bijen schadelijke hoeveelheden.

Op dit ogenblik analyseert de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA twee studies die verschenen in het wetenschapsblad Science. Daarin maakten Schotse en Franse wetenschappers met praktijkproeven duidelijk dat twee insecticiden van de groep der neonicotinoïden (imidacloprid en thiamethoxam, nvdr.) schadelijk zijn voor hommels en honingbijen. EFSA onderzoekt ook of Italië het bij het rechte eind heeft door uit voorzorg met insecticiden behandelde maïszaden van zijn grondgebied te weren.

via Ombudsman kijkt of EU laks optreedt tegen bijensterfte. Met dank aan Roadless Rover voor de link!

8 Reacties op “Laksheid EU tegen bijensterfte?

  1. Ik ben blij dat dit eens aan de kaak wordt gesteld. Natuurgerelateerde zaken zijn altijd maar van secundair belang in de politiek. Waarom zou men zich druk maken over de vergiftiging en verdwijning van insecten terwijl de banken in de problemen zitten. Meestal wordt er wel een bericht de wereld ingestuurd waaruit men laat verstaan dat men er zich wel van bewust is en dat men er zich mee bezighoudt. Het is goed dat de concrete inspanningen nu eens onder de loep worden genomen zodat het onderwerp eindelijk au serieux wordt genomen en de maatregelen dat ook eens zullen zijn.

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s