Valeriaan – biobeurs

Afgelopen weekend had ik van www.biomijnnatuur.be vrijkaarten gekregen voor Valeriaan, de bio-beurs bij uitstek. Ik dus daarheen, en wat een aangename verrassing toen ik daar aankwam! Superveel organisaties waar ik achter sta waren daar, onder andere Velt, EVA, Bio van bij ons, ……

Zelfs Virelles Nature was aanwezig. Daar kon ik vorige zomer terecht met een gekwetste zwaluw (gebroken vleugel) die ik gevonden had in Wallonië tijdens m’n veldwerk. Ik heb toen een unieke rondleiding gekregen achter de schermen, maar dat verhaal vertel ik jullie wel eens op een andere keer, want ik heb toen hele mooie foto’s kunnen maken die ik graag met jullie wil delen. Virelles nature stond er met een heel mooi standje:

Overal was ruim de gelegenheid om te proeven, voelen, ruiken, … en iedereen was even vriendelijk. Een overzicht van alle exposanten vind je hier. Een beetje jammer was dat deze beurs vooral gericht bleek op de inwoners van Brussel en dat een aantal initiatieven (bv. een groentenabonnement) enkel door hen kon worden aangekocht. Veel exposanten waren wel tweetalig, dus een praatje maken met hen kon dan weer vlotjes.

Bij Velt vzw kon je testen of je siertuin op een ecologische manier ingericht en onderhouden wordt. Voor elk juist antwoord moest je een bepaald aantal knikkers in het rechtse emmertje doen, als tegengewicht voor hun emmertje. Als je emmertje zwaarder woog dan hun emmertje, betekende dat dat er nog ruimte is voor verbetering in je tuin. Mijn emmertje was lichter dan het hunne en dus kreeg ik een pin als beloning! Ik ben bij deze uitgeroepen tot Eco-durver :) Wordt zelf ook Eco-durver op www.ecodurver.be.

Ik zei al dat je ook kon voelen, want je kon ook een gratis voetmassage krijgen! Deze werd gegeven door een machine, die zich baseert op de kennis die we hebben over voetreflexologie. Ik moet zeggen, het kriebelde eerst héél hard, en dan deed het zelfs een beetje pijn, maar uiteindelijk werd het wel aangenaam om je voeten er op te zetten. Ik hoorde van de begeleidster dat dit heel normaal is, dat de pijn uiteindelijk duidt op spanningen, die na een tijdje weggemasseerd worden.

Nadat mijn voetjes weer helemaal klaar waren om verder te stappen, kwam ik bij imkers terecht, namelijk bij het standje van Apis Bruoc Sella. Zij hadden iets heel slim opgesteld, namelijk een tafel waarbij je kon zien hoe onze voedselwereld er nu uit ziet, met bijen in de lucht, maar ook een tafel met welk voedsel er nog overblijft voor ons om te eten als de bijen verdwijnen.

Onze voeding mét bijen

Onze voeding zonder bijen

In deze post vertelde ik al dat we goed op weg zijn om op deze laatste tafel te belanden, en als je ziet hoe weinig voedingsproducten we dan nog kunnen eten…. redenen genoeg om voor 0,5 euro jouw zakje Zoemende bloemen aan te schaffen!

Verder stonden er ecologische isolatiematerialen tentoon gesteld door VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen), samen met info hierover. Dit vond ik heel fijn, want zo kon ik alle verschillende soorten isolatie eens goed bekijken en voelen, terwijl ik de eigenschappen van een bepaalde stof kon lezen op overzichtelijke flyertjes. Op onderstaande foto zie je aan de rechterkant bijvoorbeeld schapenwol, een materiaal dat ik naar alle waarschijnlijkheid zelf zal gaan gebruiken om het dak te isoleren.

Ook werd er inventief gebruik gemaakt van materialen, om allerlei leuke meubeltjes te maken. Zo had je stoeltjes van stro en deze infobalie van kurkdoppen:

Op deze beurs kon je ook alles leren over composteren, recycleren, vegetarisch en biologisch koken, bio-wijnen, je kon er bio-honing proeven, bio-fruit (gedroogd en ongedroogd) en tal van andere bio stuff proberen en ontdekken. Echt voor elk wat wils, en ik heb er dan ook intens van genoten. Nog het meest van de positieve energie die op dit event hing!

Composteren, recycleren, ...

Met een vol buikje en een rustig gevoel keerde ik huiswaarts. Ik heb van een aantal exposanten bovendien mooie bio-geschenkpakketten meegekregen om weg te geven aan jullie, dus binnenkort komt er een nieuwe winactie met leuke prijzen! Hou daarvoor deze blog goed in de gaten! Als je automatisch op de hoogte gehouden wil worden van nieuwe berichten, dan kan je steeds je emailadres hier achter laten en je abonneren, zo mis je deze toekomstige winactie zeker niet!

Wat Valeriaan betreft ben ik volgend jaar alvast opnieuw van de partij!

Kruidige groetjes,

Calendula

5 Reacties op “Valeriaan – biobeurs

 1. Precies wel heeel interessant geweest daar.
  Volgende keer gaan we ook mee!!
  Ik wil ook wel eens zo een voetmassage en proeven en vanalles ontdekken.

 2. Het is zeker de moeite om eens naartoe te gaan. Ik heb er een biologische chocolademoelleux gekocht die zeer de moeite was. Ik ben ook zeer blij dat ik daar bergamothoning heb kunnen proeven en gedroogde biovijgen die toch de beste zijn die ik al geproefd heb. Ik kan het alleen maar aanbevelen. Gaan volgend jaar!

 3. Klinkt wauw! Jammer dat we zo’n beurs nog niet in de omgeving van Gent hebben gespot. We zijn wel sinds vorig weekend leden van Velt en we kijken al uit naar hun tips & tricks voor een mooie ecologische tuin. Voor zover ik zelf al heb kunnen evalueren: lieve en hulpvaardige mensen, democratische prijzen voor de aanschaf van literatuur (beginners- en naslagwerken) bij lidmaatschap.

  PS: Pauwel zou graag wat info vinden over imker worden en het plaatsen van een eigen bijenkast, vooral dan om de natuur een handje te helpen. Waar kan je dergelijke cursussen volgen, Tine?

  • Superleuk! Je kan ook cursussen volgen bij Velt, die zijn ook de moeite. Wat betreft je vraag over imkeren, hier mail ik je over! Zou me te ver leiden hier denk ik :) Als ik eens over bijen begin te babbelen…

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s