Tis weer tijd voor….Rrrr

Rabarber! April is de maand bij uitstek voor dit geweldig plantje. Je kan rabarber makkelijk zelf kweken (op de/in de buurt van de composthoop voelt hij zich vaak wel goed in zijn sas) en verwerken in confituur of taart, jammie!

Je kan er echter ook een rabarberchutney van maken. Chutney is een gerecht typisch voor India/Pakistan/Afghanistan en heeft ook in Engeland zijn vast stekje verworden (hier is ze weer met haar Engeland). Je krijgt het vaak bij een slaatje in deze landen, en in het begin wist ik niet goed wat ik van dat zuurzoete spul moest denken, maar uiteindelijk vind ik het heerlijk op een toastje met kaas ofzo. Je kan het ook als dipsaus gebruiken of als bijgerecht bij je aardappelen of dergelijke, experimenteren maar!

Rabarber bevat veel oxaalzuur. Te veel oxaalzuur is belastend voor het lichaam en vooral voor de nieren. Gebruik daarom de jonge stelen, die bevatten het minst oxaalzuur (bladstelen van 2-4 weken oud). Eet sowieso niet té veel rabarber (niet meer dan een paar keren per week).

Hier alvast het recept voor Rabarberchutney, maar staar je niet blind op de ingrediënten, je kan variëren naar hartelust. Ik doe er wel steevast de abrikozen, appels, suiker, en citroen in, voor de rest durf ik er wat vanalles in gooien :) Schrik niet als het eindresultaat er niet echt uit ziet, dat is meestal wel zo met chutney ;)

Rabarberchutney

Ingrediënten voor +/- 800 ml: 500 g rabarber – 200 g sjalotjes of kleine uien – 1 zure appel – 3 limoenen of citroenen – 3/4 teentjes knoflook – 5 cm verse gember – 1/2 chilipepers – 100 g gedroogde abrikozen – 1 el mosterdzaad – 1/2 theelepels komijnzaad – 200 g suiker – 1 theelepel zout

Schil de rabarber en sjalotjes en snijd ze in blokjes. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in blokjes. Pers de limoenen uit, doe het sap met de rabarber, uien en appel in een lage pan. Hak de knoflook en gember fijn. Was de chilipepers en snijd ze in fijne ringen (niet met je handen in je ogen wrijven!). Snijd de abrikozen in reepjes.

Meng alle ingrediënten met de specerijen, suiker en zout, doe alles in de pan en laat 30 mins trekken, zodat het vocht uit de vruchten komt. Breng de chutney aan de kook, laat 10 mins afgedekt op een middelmatig vuur doorkoken en roer vaak om. Kook de chutney dan zonder deksel gedurende 5-10 mins in tot hij een marmeladeachtige consistentie krijgt.

Vul gesteriliseerde glazen potten met schroefdeksel tot de rand met het nog hete mengsel en sluit ze onmiddellijk. Draai ze om en zet op een koele plaats.

Smakelijk! De mijne is alvast ingeblikt :)

Vinden jullie het tof als ik zo af en toe ook een receptje met jullie deel? Gaan jullie het uitproberen?

Kruidige groetjes,

Calendula

Advertenties

7 Reacties op “Tis weer tijd voor….Rrrr

  1. Die recepten vind ik heel leuk, krijg dan onmiddellijk zin om ze uit te proberen maar bij deze ga ik eerst wachten tot ik rabarber in de tuin heb gezet!

  2. Supertof! Ik hou van reeds beproefde en geproefde receptjes, die hebben een grotere slaagkans ;). Onze rabarber doet het momenteel niet super… Hopelijk komt hij erdoor. Maar ik zal elders wel wat stengels kunnen bemachtigen, heb al een adresje :).

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s