Domme koe?

Vandaag zou ik een verhaaltje met jullie willen delen, dat ik een tijdje geleden heb gelezen maar waar ik sindsdien heel vaak aan denk.

Het verhaaltje gaat over een pas afgestudeerde dierenarts, Holly, die een druk melkveebedrijf binnenkomt in Cortland County, USA. Holly wordt al snel bekend in de streek door haar zachtheid in handelingen ten opzichte van de melkkoeien. Op een dag belt één van haar vaste klanten haar, er is namelijk iets vreemds aan de hand op de boerderij: de Brown Swiss koe was die nacht op de weide bevallen van haar vijfde kalfje, bracht het de volgende dag mee naar de stal toen het melktijd was en zoals steeds werd het kalfje van haar afgenomen, om de melk af te nemen voor menselijke consumptie en het kalfje te slachten. Echter, hoewel het kalfje werd weggenomen, bleef de uier van de koe leeg voor dagen aan een stuk.

Als kersverse moeder zou ze normaal om en bij de 50 liter melk per dag moeten produceren! De koe was gezond, de uier leek normaal, en toch had ze geen melk. Ze werd elke dag de wei opgestuurd na het eerste melken van de dag, ze kwam elke dag terug in de rij staan tegen de avond om gemolken te worden, en mocht elk nacht terug naar de wei voor overnachting (dit verhaal speelt zich af in de tijd toen koeien nog wat plezier mochten hebben aan hun leven en effectief mochten grazen gedurende de dag en nacht, tegenwoordig worden ze hun hele leven opgesloten in een stal). Nooit was de uier van deze koe gezwollen van grote hoeveelheden melk, hoewel dit typisch is voor koeienmoeders die pas gekalfd hebben.

Holly onderzocht het mysterie en ging geregeld kijken naar de koe, maar vond geen antwoord, er leek immers helemaal niets mis met deze koe. 11 dagen na de geboorte van het kalfje kreeg ze telefoon van de boer met de oplossing: hij was de koe de weide op gevolgd na het eerste melken van de dag en vond zo waarom de koe niet genoeg melk produceerde. De koe was bevallen van een tweeling, en had één kalfje met haar mee naar de boer gebracht, maar het andere voor hem verborgen in het bos aan de rand van de weide. Zo kon ze elke dag en elke nacht bij haar baby blijven – de eerste die ze na vijf bevallingen had kunnen grootbrengen, aangezien de anderen telkens net na de bevalling van haar werden weggenomen. Het kalfje dronk telkens guitig de uier leeg en de koe genoot van haar babytje dat ze had kunnen houden, ook al moest ze hiervoor eentje opofferen. Holly vroeg de boer om het kalfje bij de koe te laten voor deze ene keer, maar helaas was de boer meedogenloos en verloor ze ook dit kalfje aan de slachterij, ondanks al haar moeite om het te kunnen houden.

Sta er even bij stil welke complexe redeneringen deze mama-koe heeft gedaan om tot deze strategie te komen. Om te beginnen had ze goed onthouden dat na elke bevalling haar kalfje van haar wordt afgenomen als ze het meebrengt naar de stal. Nooit zag ze deze kalfjes nog terug, hetgeen ieder zoogdierenmoederhart breekt, om voor eeuwig een kind te verliezen. Ten tweede had deze koe een plannetje bedacht om een baby bij haar te kunnen houden en vervolgens dit plan uitgevoerd: als het kalfje naar de boer brengen betekent dat ze het nooit meer terugziet, dan zou ze haar kalfje verborgen houden voor hem, het in de bosjes verstoppen en gebieden het stil te liggen tot haar terugkeer. Ten derde besloot ze in plaats van beide kalfjes verborgen te houden, hetgeen de boer verdacht zou vinden aangezien ze duidelijk bevallen was, er eentje op te offeren aan de boer en er eentje voor haarzelf te houden zodat ze zeker één babytje zou kunnen houden.

Helaas voor de koe liep dit perfect uitgewerkte plan slecht af, maar het is toch wel de moeite om elke keer je kalfsvlees, melk of een biefsteak wil kopen, te denken aan hoe slim een koe wel kan zijn. Men zegt wel eens “domme koe”, maar niets is minder waar. En als jij eigen kinderen hebt, dan kan je je de pijn en verdriet van deze koe om het verlies van al haar baby’s wel inbeelden… Kies daarom voor vlees en melk dat diervriendelijk is, bij een boer waarvan je weet dat de koeien op de weide mogen en hun kalfje mogen houden, of melk met bio-garantie, dat is alleszins al beter dan niets. Want zelfs al mogen de koeien hun kalfje houden kan er nog steeds gemolken worden, alleen niet zo veel. Maar is het dan de bedoeling om ten koste van de koe haar moederhart, haar volledig uit te melken?

Kruidige groet,

Calendula

 

2 Reacties op “Domme koe?

  1. Eergisteren raadde een buurvrouw me aan ons aan te sluiten bij een voedselteam: http://www.voedselteams.be/. Je kan online voeding (waaronder een hele afdeling aan vleesproducten, afkomstig van lokale boeren die hun vee goed behandelen) bestellen en na enkele dagen afhalen in een depot. Bovendien worden er uitstappen naar de boeren georganiseerd zodat je weet waar je voeding vandaan komt.

    Zij koopt wekelijks een ‘groentepakket’ seizoensgroenten, dat steeds varieert naargelang het aanbod. Altijd een verrassing dus, maar ’t lijkt me wel leuk… Als je op ‘webwinkel’ klikt, kan je een demo van de webwinkel bekijken.

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s