Going an extra green mile?

Okay. Dus ik ben verhuisd. Er is nog tonnen veel werk te doen hier, maar ik vind het allemaal best wel leuk om te doen. Alleen is het pokkevermoeiend en voelt het een beetje als kamperen. Zo heb ik nog geen koelkast.

Ik had twee weken geleden mijn droommodelletje zien staan, maar omdat ik niet kon beslissen hoeveel jaar garantie ik er bij wilde kopen, heb ik de aankoop ervan wat uitgesteld. Gevolg: diezelfde koelkast is nu veel duurder, bleek in promo te staan twee weken geleden, waardoor ik de aankoop ervan hoedanook nog wat verder uitstel (die koelkast is nu wel heel erg duur…).

Ik stelde me meteen de volgende vraag: kan men overleven zonder koelkast? En zo ja, hoe? Na wat lezen blijk ik niet de enige te zijn die het zonder koelkast doet, en wat meer is: er zijn mensen die met opzet zonder koelkast leven! Dit om nog milieuvriendelijker te leven dan ze al doen, aangezien sommigen beweren dat de koelkast een grote verbruiker is. Nu, “groot” is relatief, aangezien een elektrische boiler veel meer verbruikt dan the average koeler.

Soit, milieuvriendelijk of niet, ik ga de uitdaging aan. Nog wat voorzichtigjes, maar het moet mogelijk zijn aangezien er veel mensen zijn die het bewust zonder doen. Verbazingwekkend zijn er heel wat alternatieve bewaarmethoden voor voedsel, en zijn ze best nog wel hip ook: pekelen, inmaken, opleggen in alcohol/azijn/olie, steriliseren, … allemaal goeie oude bewaartechnieken die door het gebruik van diepvries en koelkast een beetje teloor zijn gegaan. Drogen is nog zo’n bewaarmethode die erg lekkere resultaten kan hebben.

Ik vind zulke zelfgemaakte zonnedrogers er altijd heel tof uitzien. Helaas heb ik momenteel niet de tijd om er eentje te maken… Maar what do you know, drogen kan ook op een hout/kolenkachel! Gewapend met een ijzeren plaat en wat appelen ga ik er eerdaags aan beginnen.

Jihyun Ryou, Koreaans van afkomst, studeerde aan de Nederlandse Design Academy in Eindhoven. Zij vond die oude bewaarmethoden ook wel iets hebben, en combineerde de kennis van oudere mensen met een modern design. Het resultaat is een collectie wandmeubeltjes waarin je voedsel op een heel eenvoudige manier (vaak gebaseerd op hoge luchtvochtigheid) kan bewaren.

De collectie is helaas niet te koop, maar het is echt heel goed doordacht en werkt echt!

Dit bakje houdt bijvoorbeeld je groenten lekker fris, en het ziet er mooi uit, vind je niet? Per dag doe je wat water in het trechtertje, en door natuurlijke verdamping van het water blijven de groenten vochtig. Uiteraard hang je dit bakje niet aan een wand in de zon, maar ergens op een koel plekje in je keuken. Het hout is behandeld met bijenwas, how natural can it get?

In dit bakje aan de muur hou je je groenten vers, en neem je je worteltjes rechtstreeks uit de grond! Je geeft water aan het zand met een trechtertje dat er in zit, zo blijven ook deze groentjes vochtig.

Zelf ben ik geen fan van eitjes, maar met dit systeem kan je steeds controleren of je eieren nog vers zijn voor je ze opeet, door ze gewoon in het ingebouwde bakje met water te laten vallen (een vers ei blijft onder water liggen).

Nu, aangezien dit systeem niet in de handel verkrijgbaar is, zal het bewaren toch op een andere manier moeten gebeuren hierzo. Moet je dan niet alles supersnel opeten zou je denken? Wel, laten we eens overlopen hoe lang producten goed blijven buiten de koelkast:

 • boter/margarine – ongeveer 2 weken: ik gebruik zelden boter, en het vlootje dat ik gekocht heb is meteen het laatste dat ik in huis haal. In 2 weken krijg ik zo’n vlootje boter niet op, dus ik kan beter olie gebruiken! Die is meerdere maanden houdbaar en olijfolie bijvoorbeeld is stukken gezonder.
 • kaas – hou dit steeds afgedekt. Variabele houdbaarheid, smaakt veel beter indien niet in een koelkast bewaard!
 • ketchup/mosterd- heel lange houdbaarheid, hetgeen goed van pas komt want deze twee maatjes staan alvast in de voorraadkast.
 • ajuin/look – 2 weken houdbaar, en dat is ideaal lijkt me
 • tomaten – 4 dagen houdbaar, ook prima vind ik
 • kool – 1 week houdbaar, idem

Wist je overigens dat goed doorbraden vleeswaren minstens enkele maanden houdbaar zijn als je ze volledig onder zet in olie? En dat je yoghurt en karnemelk twee dagen kan houden bij warme temperaturen? Ze worden wat dunner en vloeibaarder, eventueel iets sterker van smaak, maar dat kan weinig kwaad. Als je geen karnemelk kan vinden kan je zelfs wat yoghurt bij volle melk doen en deze mix gedurende 6 uur bij een temperatuur hoger dan 25°C laten verzuren. Regelmatig schudden en je hebt je eigen karnemelk gemaakt!

Als je aan de slag gaat zonder koelkast, moet je natuurlijk wel goed weten waar je mee bezig bent. Let op met vlees en dek altijd alle voedsel goed af. Kook zoveel mogelijk voedsel om zo de bacteriën te doden. Zelf ben ik vegetariër, dus de meest risicovolle voedselgroep (vlees) sluit ik al uit. Toch moet je opletten dat het voedsel vers blijft. Ik ga alvast een koud plekje in het huis zoeken, en eens experimenteren met bewaarmethoden zoals opleggen in olie etc. Met de zomer in aantocht zal mijn koelkastloze toestand allicht geen lang leven beschoren zijn, maar toch is het een nieuwe uitdaging voor me :)

Ik heb alvast twee boeken bij de hand genomen om mee te experimenteren, weldra een review ervan inclusief probeerseltjes!

Gebruik jij wel eens alternatieve bewaarmethoden? Zo ja, dewelke? Heb je misschien tips?

Kruidige groetjes,

Calendula

7 Reacties op “Going an extra green mile?

 1. Interessant maar inderdaad, de huidige koelkasten zijn toch wel erg efficiënt in energie en koeling. Anderzijds, mijn oma heeft onlangs een nieuwe elektrische steriliseerketel gekocht om groenten/fruit in te maken. Het heeft een goed resultaat (met de tabellen uit haar kookboeken van weleer). Je had het al gelezen : http://roadlessrover.blogspot.com/2010/08/krieken-en-weckpotten.html. Confituren is evenwel toch beter dan fruit opleggen op een suikeroplossing zoals m’n oma doet. Ik vind dat te zoet en opgelegde boontjes enzo ben ik ook geen fan van, het is echt wel ’n smaakkwestie. Voor je aan dat begint kan je beter eerst proberen met een gewone kookpot etc. Voor vlees is pekelen wel iets dat ik kan waarderen (zout uitspoelen bij gebruik weliswaar).

  • Ik ga zeker niet meteen een steriliseerketel kopen :) Ik heb zo’n old fashion inmaak-thermometer, nog van mijn grootmoeder zaliger (en allicht nog generaties daarvoor) die ik kan gebruiken samen met een heel hoge kookpot. Ik heb ook twee boeken aangeschaft: “Inmaken en bewaren” van K. Iden en “Houdbaar & Heerlijk” van N. Sandler. Weldra dus een review van één van deze boeken met probeerseltjes ;)

 2. Heel chique dat je dit onderneemt, maar ik moet bekennen… ik kan niet zonder m’n frigoke… Alles houdt daarin langer dan de houdbaarheidsdatum en voor een slechte planner zoals ik, is dat een must. Maar als je zeer georganiseerd bent, kan het wel lukken zonder koelkast, daar twijfel ik niet aan. Al weet ik niet zeker of het voor mij zou werken. Ik ben zéér nonchalant met houdbaarheidsdata, zal niet snel iets weggooien, maar ben er ook nog nooit ziek van geweest.

  • Ik ben ook nonchalant met houdbaarheidsdata hoor, en in principe interpreteren veel mensen “tenminste houdbaar tot” verkeerd. Ik ben niet georganiseerd, verre van nu met de verhuis, maar ik weiger om nu ineens een kleine honderd euro meer te betalen voor hetzelfde toestel :p

 3. Wij leven nu 4 maanden zonder koelkast. Het gaat steeds makkelijker, en is een echte sport geworden. Ik koop dagelijks de nodige boodschappen. In het begin kocht ik nog vaak teveel. Ga om 17.30 boodschappen doen. Mijn man eet vlees, maar bij de Jumbo kan ik ook kleine porties kopen. Soms maak ik vlees voor hem voor twee dagen en bereid dat meteen, blijft prima, zolang het onder het vet staat. Wij eten 2x per week vis, Wij eten dat uiteraard meteen op. Groenten in de kelder en fruit op de fruitschaal. Smaakt net als kaas veel beter als het op kamertemperatuur is. Tomaten koop ik onrijp en laat ze gewoon in een hele sjieke kristallen schaal rijpen. Staat heel leuk dat rood in de keuken. Blijft zeker een week goed, en vul ze steeds bij met harde en de goedkoopste tomaten. Voedingsmiddelen die koel moeten blijven zoals toetjes voor mijn man gaan in een grote drijvende tupperware bak in de regenton die altijd in de schaduw staat, dus voorlopig nog wel koud genoeg is. Ook als toetje gebruik ik af en toe voor hem een liter yoghurt, doe die ook in de regenton, in een drijvende goed afsluitende plastic pot. Spoel die pot wel heel erg goed onder de kraan af voor ik er yoghurt uit schenk.
  Hoe het gaat als het echt heet wordt weet ik nog niet, maar de Jumbo is tot 8 uur open en zijn toetje kan ik dus ook nog na het eten halen. Weer wat extra beweging.
  De kleinkinderen gaan tegenwoordig na het eten samen met mij het ijs voor de hele familie uitzoeken. Is wel behoorlijk wat duurder, want ze willen natuurlijk Magnums, maar altijd nog goedkoper dan de koelkast weer aanzetten.
  Ben als kind ook opgegroeid zonder koelkast, op een Amsterdamse flat. Dus, waarom zou het nu niet kunnen. Leef nu voordeliger als met koelkast, omdat ik precies koop wat ik nodig heb. En eet nog steeds heel erg lekker. En de energierekening is stukken lager. Al jaren spaar ik wat ik minder aan energie ben gaan gebruiken, en daar heb ik nu zonnepanelen voor gekocht. En nu hebben we lol aan het teruglopen van de meter.

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s