Nurmenukk!

Nu heb ik toch wel een heel speciale review voor jullie. Eentje van een product waarvan je het merk niet zo snel zal vinden, maar een kruid dat jullie wel ook zelf kunnen proeven en kopen.

Harilik nurmenukk oftewel Primula veris (Gulden sleutelbloem) heb ik mogen proeven van een ex-collega uit Estland, die nog eens naar België kwam en een theetje mee had. De Gulden sleutelbloem (flores) kan vooral gebruikt worden tegen hoest en spanningshoofdpijn (zelfs migraine) wegens zijn kalmerende en spierontspannende eigenschappen. Voor het slapengaan kan je thee van de bloemen gebruiken om te kalmeren en rustig in slaap te vallen. Als “Herbe à la paralysie” werd de plant vroeger zelfs gebruikt bij stotteren en verlammingen van de tong. Wel opletten dat je niet allergisch bent aan deze plant (kan je testen door wat van de plant aan de binnenkant van je elleboog te wrijven) en dat je geen bloedverdunners neemt, zwanger bent of makkelijk maagzweren ontwikkeld, want dan laat je deze plant best links staan.

Ik versta uiteraard geen iota van wat er op de verpakking staat, maar eigenlijk is dat soms ook niet belangrijk he, ik heb het volste vertrouwen in die collega. Ik kreeg de instructies om de thee te zetten er bovendien bij (5-10 minuten laten trekken en de bloemen mogen eventueel mee opgegeten worden), dus dat was al wat ik moest weten eigenlijk. Voor wie geïnteresseerd is in de achterkant van de verpakking of het taaltje moest kunnen ontcijferen:

Veel belangrijker is natuurlijk de inhoud. Het verrast me hoe mooi de planten in het zakje bewaard zijn, hetgeen er overduidelijk op wijst dat ze met heel veel zorg geplukt en gedroogd zijn, iets wat je in België niet zo heel vaak tegenkomt. Ook de geur is nog heel prominent aanwezig, met een zoete ondertoon van honing, het ruikt heel lekker en smakelijk.

En dan proeven maar he. De gedroogde bloemen heb ik zelf niet geproefd, maar de thee ruikt zalig kruidig, ook weer met een licht zoete toets. Het water kleurt goudgeel en ik kon bijna niet wachten om er van te proeven eigenlijk, zo aantrekkelijk was en rook het geheel. Oordeel zelf maar:

De thee was zalig, lekker zoet (zonder bij te zoeten). Wat ik wel had, is dat ik er dorst van kreeg :) Maar dat stoorde eigenlijk niet, want we weten allemaal dat water drinken gezond is! Dit lijkt me een zalig theetje om savonds op je gemakje in de zetel te drinken, en dan lekker rustig te worden en alle spanningen van je af te laten glijden.

Dusja, ik weet niet hoe ik er ooit nog kan aanraken (tenzij die collega pakken thee laten opsturen), maar dit is zeker iets dat ik nog wel eens wil drinken, zo zalig en speciaal! Als jullie eens die kanten uitgaan ben ik zeker kandidaat om wat van deze over te kopen! Sowieso ga ik bij gelegenheid wat gedroogde Gulden sleutelbloemen in de belgische handel kopen (bij BBK bio bijvoorbeeld).

Hebben jullie ooit al eens zo’n speciale thee van in het buitenland geproefd? Dewelke? Vertel!

Kruidige groetjes,

Calendula

2 Reacties op “Nurmenukk!

  1. Best grappig hoe je dit allemaal beschrijft, ik was al mee aan het ruiken maar er kwam natuurlijk niets :-)
    Dit weekend was ik in ’t Vloot aan Schulensmeer en daar hebben ze toch ook hele lekkere kruidenthee, blijkbaar een winkeltje uit de buurt ergens? Vind ik altijd zalig als ik ergens iets ga drinken en er zoveel keuze thee is, veel leuker dan die standaard smaken! En na al jouw tekst en beeldige beschrijving heb ik natuurlijk ook heel veel zin om deze thee eens te proeven!

    • Hihi, dat zou het nog zijn he, jullie mee laten ruiken! ’t Vloot ken ik nog niet, ga ik zeker eens bezoeken dan! Inderdaad heel leuk als er veel keuze is, hoewel de bezoekers bij me thuis altijd een beetje overweldigd zijn :$

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s