Zonneschijn & Goud in ’n potje

Jullie hebben er lang op moeten wachten, maar hij is er eindelijk: honing van mijn eigen bijenstand!

Mijn bijen worden zo natuurlijk mogelijk behandeld, en hebben mij als dank veel honing gegeven. Een deel van de honing is uiteraard voor de bijtjes zelf, maar ik vraag hen ook om een deel aan mij te geven. De eventuele opbrengst van die honing gaat integraal terug naar de bijtjes zelf en wordt in hun voortbestaan geïnvesteerd.

Er is de keuze tussen:

Zonneschijn in ’n potje = verse honing uit de raten: dit is vloeibare honing, doorzichtig en goudgeel van kleur, heel zacht van smaak en het beste dat een mens kan proeven :)) Deze honing komt rechtstreeks uit de honingraten van de bijtjes. RESERVEREN IS VEREIST! Hoe je dit moet doen lees je verder.

Een groot nadeel aan verse honing uit de raat is dat deze minder lang houdbaar is (1-3 maanden) dan vaste honing (2 jaar houdbaar). Zonneschijn kristalliseert onregelmatig uit na een tijdje, met de vorming van suikerkristalletjes op de bodem als gevolg en keiharde honing in je potje. Dit ziet er uit als harde bietsuiker, maar er is GEEN suiker toegevoegd aan mijn honing! Het is een natuurlijk proces dat je niet kan vermijden met vers geslingerde honing. Indien je de Zonneschijn snel genoeg opgebruikt is er echter geen enkel probleem.

Dit is verse lopende honing met een unieke smaak, maar gebruik hem dus snel genoeg op, dit is géén honing om te bewaren! Ik kan het niet genoeg benadrukken. Verse honing is overigens niet verkrijgbaar in de winkel, omwille van die beperkte bewaarbaarheid. Ik kan hem ook maar maximaal 2 x per jaar, namelijk telkens net na de oogst (lente en zomer), aanbieden, en je bestelling kom je dan ook best zo snel mogelijk afhalen als je van mij het bericht krijgt dat ze klaar is.

Reservatie van dit exclusieve product is vereist als je een potje wil, en dit doe je door een mailtje te sturen naar calendula@live.be!

Goud in ’n potje: dit is dezelfde honing als de Zonneschijn, maar gecontroleerd uitgekristalliseerd in het vat waardoor hij de typische opaak gouden honingkleur heeft en fijn van structuur is (zonder de vorming van ruwe suikerkristallen of keihard te worden). Deze is zacht op de tong en smeerbaar (iets lopender dan chocopasta). Deze is zeer lang houdbaar (max. 2 jaar), ideaal dus als je niet zo vaak honing gebruikt maar toch van een uniek natuurlijk product wil kunnen genieten. De voorraad is beperkt, net de hoeveelheid dat de bijtjes op overschot hebben. Op =  op!

Alle honing werd door mijn bijtjes zorgvuldig verzameld in en rond Zelem (Halen) en is volkomen natuurlijk. De Zonneschijn is dus ab-so-luut niet kunstmatig vloeibaar gemaakt of dergelijke, zoals hier en daar wordt gedaan (helaas vaak door opwarming in de microgolfoven). De honing van Calendula wordt geoogst met respect voor de bijen en bevat de originele smaak en geneeskracht van honing, niet te vergelijken met gangbare honing uit de winkel.

Ik behandel ook de honing effectief als zonnestralen en goud in een potje, volgende weetjes illustreren waarom ik dat doe:

Wist je dat… een bij 4.000 bloemen moet langsgaan om 1 eetlepel honing te maken?
Wist je dat… bijen voor het verzamelen van 1 kg honing een afstand afleggen van 40 tot 50.000 km? ( dat is bijna de omtrek van de aarde. )
Wist je dat… het verzamelen van 1 kg honing ruim 100 bijen het leven kost? Dit omdat ze de nectar niet alleen moeten halen bij de bloemetjes, maar eens in de kast ook nog lang moeten bewerken (water uit verdampen met hun vleugeltjes en tong, transformeren naar honing).

Uiteraard vervallen de werkuren en moeite die ik er zelf als imker in steek hierbij in het niets. Ik heb dan ook uitermate grote bewondering voor wat mijn lieve bijtjes allemaal verwezenlijken, ik hoop dat ik die bewondering met jullie kan delen!

Meer info? Ik ontvang graag van jou een mailtje op calendula at live.be!

Kruidige groetjes,

Calendula

4 Reacties op “Zonneschijn & Goud in ’n potje

  1. Dag Tine, ik wil wel wat honing, wat is de prijs van je potjes (500gr)? We moeten ze wel bij jou komen halen denk ik hé. Misschien willen we dan wel ineens een voorraad inslaan (bv 2 lopende en 3 vaste) want we moeten er dan toch even voor rijden hé. Laat maar iets weten graag.

    • Hallo, de verse honing is helaas de deur uit (reserveren was voor 4 augustus), maar voor de gekristalliseerde versie van die honing kan reserveren nog steeds! Meer info kan u bekomen op calendula at live.be :)

  2. Pingback: DIY Hommelpaleis en Akkerhommels als logés « Calendula·

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s