Opendeurdagen Ecoflora

Ecoflora opent zijn deuren:  op 29 en 30 september zullen de herfstopendeurdagen doorgaan op de kwekerij. Er wordt veel aandacht geschonken aan bloembollen en inheemse planten, en er is een adviesstand rond fruitbomen en kleinfruit.

Bloembollen voor een uitbundig voorjaar :

Traditioneel loopt sinds kort het nieuwe bloembollenseizoen. Op www.ecoflora.be/verwilderingsbloembollen_NL staan alle soorten die beschikbaar zijn vanaf 1 september. De najaarsbloeiende soorten plant je best nog in september aan. Je kan de bloembollen afhalen op de kwekerij of je kan ze laten versturen per post. Enkele suggesties: Echte vroegbloeiers (winterakoniet, sneeuwklokje, sneeuwroem en boerencrocus), juweeltjes voor vochtige plekken (kievitsbloem, zomerklokje, narcis ‘tête à tête), overheerlijk in de keuken (daslook, saffraancrocus), laatbloeiers (kalklook, berglook, herfsttijloos). Het betreft hier allemaal verwilderingsbloembollen, dit wil zeggen dat je ze jaren op één en dezelfde plek kan laten staan.

Aardbeiplanten – kleinfruit :

De maanden augustus, september en oktober zijn optimaal voor het aanplanten van aardbeiplanten. Ze bewortelen dan nog goed voor de winter en geven volgend jaar een grotere opbrengst (in vergelijking met een aanplant die je in het voorjaar zou doen).

Bloemenweiden :

De nazomer en de vroege herfst (tot half oktober) zijn ideale perioden voor het inzaaien van een bloemenweide. Voor onmiddellijk resultaat volgend voorjaar en zomer kan je het akkerbloemenmengsel A1 gebruiken. Dit mengsel bestaat uit rijk- en langbloeiende inheemse éénjarigen zoals korenbloem, klaproos, kamille, bolderik,… Daarnaast biedt Ecoflora een elftal mengsels met vaste, inheemse bloemen aan. Dit zijn meerjarige mengsels, samengesteld in functie van de bodemsoort, licht- en vochtbehoeften. Naast het mooie karakter van dergelijke bloemenweiden vragen dergelijke mengsels ook veel minder onderhoud dan een klassiek gazon : je hoeft deze percelen maar twee maal per jaar te maaien. Het mengsel ‘C1- Bosflora’ kan enkel in het najaar ingezaaid worden en is specifiek bedoeld als kleurrijke onderbegroeiing op beschaduwde plaatsen onder bomen.

Een leuk idee is het inzaaien van ratelaar (rhinanthus) in een bloemenweide. Deze halfparasiet met zijn mooie gele bloemen bloeit van mei tot augustus en zorgt ervoor dat uw bloemenweide lager blijft. Het inzaaien gebeurt best in oktober-november, ná de laatste maaibeurt. Gewoon uitstrooien op het gras. Als deze plant vruchtjes gezet heeft, en je knipt de stengel af, werkt dit plantje als een ratelaar voor kinderen: de zaadjes trommelen in de zaaddoos heen en weer en maken het geluid waar de plant zijn nederlandse naam aan dankt.

 
Ecoflora vind je op de Ninoofsesteenweg nummer 671 te Halle, België.

Oooooooh ik heb zo’n zin om te gaan! Jullie ook? Ik weet niet of ik het ga halen vermits rond die tijd mijn doctoraat moet ingeleverd worden, het wordt nipt!

Kruidige groetjes,

Calendula

2 Reacties op “Opendeurdagen Ecoflora

  1. Ver rijden hé, heb in het voorjaar via internet besteld. Ben toch niet zo tevreden over het mengsel voor de bloemenweide, had het gemengd met de akkerbloemen en die waren zeer mooi, spijtig genoeg is in het andere mengsel, om de één of andere reden een Amerikaans gras geslopen en dat is erg beginnen woekeren waardoor ik een ganse dag mijn hele perkje heb kunnen uitdoen, ook al de mooie bloemen :-(

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s