Boekentip! Weeder’s digest

Vandaag heb ik een boekentip voor jullie! Het betreft een splinternieuw boek van Gail Harland, getiteld “Weeder’s digest”.

“On-kruid bestaat niet.” Ongeveer iedereen die me ietwat kent, weet dat dit mijn stokpaardje is. Spreek liever van “wilde planten” of “indicatorsoorten”, want heel veel van deze planten zijn geneeskrachtig en/of eetbaar.

Diëtiste Gail Harland (foto) maakte dan ook een boek naar mijn hart. In Weeder’s digest (let op de knipoog naar Reader’s digest, by the way) vertelt ze hoe je de wilde planten in je tuin kan herkennen, dewelke je best plukt, hoeveel je er van kan eten. “De voordelen zijn eindeloos”, aldus Gail. “Ze zijn gratis, vragen geen onderhoud… het is eigenlijk energieverspilling om groenten te laten groeien als je iets dat van nature gemakkelijk groeit ook kan eten.” Ze hoopt dat dit boek niet alleen meer mensen aanzet tot het eten van deze wilde planten, maar dat mensen vooral niet meer zo panisch reageren omdat ze het gras durven vervoegen. De natuur zal alvast dankbaar zijn dat de bestrijdingsmiddelen worden geminderd… en bijen, hommels en vlinders zullen ook juichen.

Ik droom alvast van een wereld waar de meerderheid van de tuinen bestaat uit een mengeling van wilde planten en een bloemenrijk gazon, niet enkel uit kortgemaaid gras. Ik heb het boek besteld bij bol.com, het kostte daar € 17,94, inclusief verzendingskosten. Intussen is het wel in prijs gestegen (van € 15,99 naar € 19,99 excl. verzending). Vele (niet alle) wilde planten die bij ons groeien werden behandeld, zelfs van die exotische exemplaren waar je op den duur niets meer mee weet aan te vangen zoals Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera).

Bovendien hoef je geen botanisch expert te zijn om met dit boek te kunnen werken. Alle plantjes worden vergezeld van duidelijke figuren en tips over hoe ze te herkennen. Je komt ook vele plantjes uit dit boek dagelijks tegen (ja, ook jij) waardoor je ze eigenlijk zo goed als allemaal al kent, maar ze zijn zo alomtegenwoordig dat je misschien nooit stilgestaan hebt bij het feit dat ze stiekem je rucola of asperges kunnen vervangen.

Wat ik ook tof vind aan het boek is dat Harland niet flauw doet over de mogelijke gevaren van sommige planten. Ze behandeld de giftige exemplaren, laat zien hoe je ze kan herkennen en vertelt ook waarom ze schadelijk kunnen zijn. Rechttoe rechtaan, just the way I like it.  Ze heeft duidelijk voldoende research gedaan en heeft die informatie  gedestilleerd tot een begrijpbare en vlot lezende tekst.

Als je de mogelijk giftige exemplaren mijdt, blijven er nog ontiegelijk veel andere plantjes over waarmee je je koel- en voorraadkast kan vullen door simpelweg even door het park te wandelen, of door je gazon (als dat niet gemillimeterd is, tenminste). Superboekje, voor iedereen, 128 pagina’s vol nuttige info. Ik neem het overal mee sinds ik het heb, om elke vrije moment te kunnen vullen met lezen.

Mijn ervaring met bol.com was minder positief. Bij bestelling gaf men aan dat 31 augustus de verwachte verzenddatum was, dit was ruim 1 week na de besteldatum maar goed, het is een Engels boek dus je kan dan wel begrijpen dat dat langer onderweg is dan normaal. Op 31 augustus zag ik inderdaad dat het boek verzonden was:

Ikke wachten dus, 3 september verwachtte ik mijn pakje in de brievenbus aangezien dat de eerste werkdag was na verzending. Die dag echter niets in de bus, en toen ik op de site ging kijken wat de bestelstatus van mijn pakje nu zou zijn, zag ik dat de status op afgeleverd stond en dat het boek op 1 september om 12u40 zijn bestemming bereikt had. Huh? Ik had geen boek ontvangen en 1 september was een zaterdag, terwijl de postbode niet werkt in het weekend bij mijn weten. Nou, geen paniek, ik dacht: zal wel een missertje zijn, morgen heb ik zeker mijn boekje.

Nope, mispoes, ook 4 september niets in de bus. Na bot te vangen als belg bij het post.NL tracker-systeem en 48 uur na mn mailtje naar de klantenservice: nog steeds niets. Intussen kreeg ik het boek op 6 september, en in plaats van een heel mooi nieuw fris boek te vinden, was het pak helemaal vuil, voorkant beschadigd en zit er een ezelsoor aan de achterflap en laatste pagina’s. Retourneren was geen optie (ik had het boek nodig) en na nog een mailtje naar de klantenservice hebben ze me wel kadobon van € 5 aangeboden bij de volgende bestelling. Beetje gemengde gevoelens hierzo, maar laat dit het boek niet overschaduwen.

Je kan het boek immers ook elders krijgen, bijvoorbeeld bij Amazon. Allicht zullen ook andere boekhandels volgen, maar het boek is nog maar pas uit, vandaar dat het nog niet zo “wijdverspreid” is denk ik.

Ik ga binnenkort wat receptjes uitproberen en geef er jullie een review van. Ik kan haast niet wachten tot het weer lente is, want veel van deze planten groeien natuurlijk in de lente. Toch zijn er ook een aantal nu nog te vinden, zoals Rode klaver. Klavers zijn plantjes die de meeste gazon-liefhebbers beschouwen als een “pest”. Dit terwijl het eigenlijk je gazon omtovert tot een gigantische moestuin ;)

Eet jij wel eens wilde planten? Zo ja, dewelke? Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties!

Kruidige groetjes,
Calendula

3 Reacties op “Boekentip! Weeder’s digest

  1. Dat lijkt idd een fijn boek en het wordt tijd dat het klassieke gazon wat diverser wordt. Van ver blijft het sowieso groen en wat maakt het uit als er van dichtbij ipv sprietjes ook gelobde blaadjes in staan. Bovendien verandert uw gazon het hele jaar door van groen naar wit en van geel naar paars en tal van dieren plukken er de vruchten van. En “onkruid” moet zeker niet vermeden worden wegens giftigheid. Tal van sierplanten die zonder nadenken in de tuin worden gezet zijn zo giftig als de pest en nog erger ook, zoals narcissen, meiklokjes, oleander etc. Dus er moet zeker geen biochemisch beschermingspak worden aangetrokken als er ergens een nachtschade tevoorschijn komt. En al onze ‘gedomesticeerde’ planten, of ze nu dienen als voedsel of voor de sier zijn ook ergens begonnen als een ‘wild onkruid’ dus het stigma daaromtrent mag wel eens verdwijnen. Kortom, ik ben fan van het concept van dit boek, moest dat nog niet zijn overgekomen :)

    • Voila, nog meer argumenten om te genieten van wilde planten en om het gazon niet aan te vallen met verscheidene producten als er een klaverblaadje te voorschijn komt! Ik kon het niet beter gezegd hebben dan jij het zegt, bedankt voor je leuke reactie!

  2. Pingback: Recept: Heerlijke siroop van Rode klaver « Calendula·

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s