Moringa! Ontdek de mirakelboom

Nee dit is geen overwinningskreet ofzo, al klinkt het wel zo :) Here’s the story: ik heb sinds vorige week een Pakistaanse collega… en uiteraard gingen onze gesprekken al gauw over medicinale kruiden ;) Ik heb hem vorige week laten kennismaken met Tamme kastanje (Castanea sativa L.) en vandaag heb ik van hem geleerd over the Miracle tree Moringa oleifera.

Dit is echt een wonderbaarlijke boom. Naast bovenstaande voordelen in de voeding kent de Moringaboom nog vele andere toepassingen en mogelijkheden:

● Door zijn enorme groeikracht kan de Moringa effectief worden  ingezet in de strijd tegen woestijnvorming en klimaatverandering.

● De zaden van Moringa worden gebruikt bij het zuiveren van water. Studies hebben aangetoond dat deze eenvoudige zuiveringsmethode niet alleen waterverontreiniging tegen gaat maar ook de schadelijke bacteriën in water vermindert. Door gebruik te maken van deze zaden zijn mensen niet langer afhankelijk van uit het westen afkomstige kostbare middelen

● Onderdelen van Moringa worden gebruikt binnen de geneeskunde. Onder andere de Indiase ayurvedische geneeskunde maakt er gebruik van. Maar ook westerse artsen in ontwikkelingslanden gebruiken de bladeren als medicijn. Zo worden ze wegens het hoge ijzergehalte voorgeschreven bij bloedarmoede. Daarnaast zou het gebruik van de bladeren door het hoge gehalte aan caroteen oogziektes kunnen voorkomen.

● Moringa kan worden gebruikt als een waardevolle toevoeging aan  veevoer en visvoer. Daarnaast kan het sap van moringabladeren worden gebruikt als groeihormoon. Door bemesting met Moringa  kan de oogstopbrengst van bijna elk gewas flink worden vergroot.

● De olie die gemaakt wordt van de Moringa zaden kan verwerkt worden tot smeerolie en lampenolie.

● Onderzocht wordt of de Moringa olie ook gebruikt kan worden voor biodiesel.

● Van het hout van de Moringa wordt papier gemaakt en van de schors wordt touw gemaakt.

● Moringa kan verwerkt worden in huidverzorgingsproducten

Moringa is gemakkelijk te kweken en gedijt goed in droge gebieden en op zeer marginale gronden. Deze plant bezit een enorme groeikracht. In het eerste jaar kan hij al een hoogte van 3 meter bereiken. De bladeren en vruchten zijn dan ook gelijk te gebruiken. Moringa kan 12 meter hoog worden. Ik wil graag deze boom zelf gaan planten om ervan te kunnen oogsten, to be continued :) Ik had nog nooit van deze plant gehoord, maar het blijkt echt wel een wonderboom te zijn! Er is zelfs een groep op facebook over: Moringa for life.

Als vegetariër zou ik hem graag in mijn voeding gaan gebruiken om deze wonderlijke eigenschappen zelf te ervaren.

Kende jij deze boom al?  Had je er ooit al van gehoord?

Kruidige groetjes,

Calendula

3 Reacties op “Moringa! Ontdek de mirakelboom

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s