Muizen op zolder.. hoe ’n probleem iets leuks wordt!

Wij zitten al een tijdje met muizen op zolder. Nu, het deert me niet zo dat die beestjes een dak boven hun hoofd zoeken en ook niet dat ik ’s nachts wakker wordt van hun gespeel (herinnert me aan de tijd dat ik jonge kittens opving voor Cat Shelter). Maar…..er is pas elektriciteit gelegd en ze knagen aan die draden. Nja. Dat kan ik nou net niet hebben.

Wie mij een beetje kent weet dat ik niet zomaar muizenvalletjes zou zetten om de muizen weg te vangen. Want gewone valletjes doden de muisjes natuurlijk. Inderdaad, ik maak gebruik van life-traps. Die vangen de muisjes levend en zien er zo uit:

Life-trap muizenval

De bedoeling is dat je net als bij gewone valletjes, een beetje eten in het rechtse compartimentje doet. Dit kan chocolade zijn, of zoals wij doen (denkend aan de lever van het muisje): een tikje chocolade gecombineerd met “Jordans naturally delicious crunchy honey baked muesli” :D Hihi, natuurlijk is ook graan dat je aan de kippen voert prima, als het maar iets is dat de muizen hun aandacht kan trekken en waar ze van kunnen eten.

Je zet het valletje dan (liefst een aantal) langs een muur, aangezien muizen een beetje last hebben van pleinvrees en liefst langs muren lopen. Het kan dat de valletjes een paar dagen moeten staan vooraleer de muisjes zich laten vangen; omdat ze gewend moeten raken aan het nieuwe gadget. Echter, als ze honger hebben zal je al snel ‘beet’ hebben. Wij hebben zo al 4 muizen gevangen. We laten ze niet los in onze tuin, omdat ze dan gelijk terug binnen zouden lopen (het zijn geen “kiekens” he ;) ) en we willen er ook de buren niet mee ambeteren. Vandaar dat we ze telkens naar een stukje natuurgebied wat verderop brengen, samen met een muizenpicknickzakje met muesli dat we op de plek van vrijlating uitstrooien. Hierdoor moeten de muisjes niet meteen op zoek naar eten en kunnen ze wat wennen aan hun nieuwe omgeving.

Normaal gezien doen we dit zeer vlug, om de stress voor de diertjes te beperken. Het is niet aangenaam in zo’n valletje te zitten en al helemaal niet als je uitvoerig bekeken wordt in dat doosje etc. Vandaag echter was er een muisje in het valletje die al zijn muesli al had opgegeten en omdat ik aanvoelde dat ie razende honger had, strooide ik voor we wegreden naar het stukje natuur nog snel wat muesli bij hem in het valletje. En hij leek zich ineens niet meer te storen aan onze aanwezigheid, want hij nam zowat de muesli uit mijn handen om te beginnen eten!

Ik heb dan ook heel even de tijd genomen om wat fotootjes te nemen en hem te bekijken, omdat ie zo schattig zat te wezen in het valletje. We konden hem rustig bestuderen en leek geen last te hebben van het bekijks, tot mijn groot jolijt natuurlijk. Vervolgens werd ook hij snel weggebracht naar z’n nieuwe stukje natuur, alwaar hij nog lang en gelukkig kan leven ;)

Zo zie je maar, met life-traps wordt muizen vangen een leuke bezigheid!

Hebben jullie al ooit muisjes binnen gehad?

Kruidige groetjes,

Calendula

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s