Start to ride a horse!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik ermee begonnen ben, maar ik ben de gloednieuwe cursus “start to ride” aan het volgen bij Yoki, de succesvolle paardrijschool van Joke Timmermans.

Joke Timmermans

– Joke Timmermans

Deze cursus bestaat uit een zestal lessen om te leren paardrijden from scratch op een natuurlijke manier (met respect voor het paard en de eigenheid van de ruiter) en les 1 ging over “omgaan met paarden”. Even een kanttekening: ook al heet deze cursus “start” to ride, hij is ook superhandig voor ervaren ruiters die reeds (klassiek) geschoold zijn! Ook zij moeten namelijk van vooraf aan beginnen in de natuurlijke aanpak. In de meeste manèges wordt deze nog steeds niet gevolgd, hetgeen spijtig is want zowel paard als ruiter voelen zich zichtbaar veel gelukkiger met de aanpak van Yoki.

9145_484987028211241_279420932_n

– Logo van Yoki

Dusja, ondanks dat ikzelf ook al een tijdje omga met paarden, heb ik tot nu toe in de cursus al veeeeeeel geleerd, amai….en eigenlijk beseft dat ik al vaak verkeerd ben omgegaan met paarden. Gelukkig weet ik nu wel hoe ik het moet doen! Na een presentatie met theorie en de mogelijkheid tot vragen stellen aan Joke zelf, mochten we de kersverse kennis uittesten op haar paarden. En inderdaad, alles wat ze zegt klopt als een bus, dat heb ik nu zelf kunnen ervaren. Ik vind het ook zo verwonderend dat met zo’n paard bezig zijn meer kan bieden dan “met een paard bezig zijn”. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Zelfs als je de paarden niet van dichtbij wil/durft te benaderen leer je zoveel over jezelf, doordat de paarden hun houding aanpassen aan hoe jij je vanbinnen voelt. De paarden spelen eigenlijk psycholoog, maar dan eentje waar je niets tegen moet vertellen, die alles zo al weet. Handig, toch?

IMG_4976

– Joke legt alles steeds zelf uit en doet alles voor, zodat iedereen weet wat er verwacht wordt

Carninia bijvoorbeeld, haar Andalusische merrie, was mijn eerste “oefeningspartner”. Al snel bleek dat ze de oefening enkel uitvoerde zoals ik in gedachten had als ik me vanbinnen zelfzeker voelde. Zolang ik twijfelde aan mezelf, zag ik haar ook twijfelen. Maar als mijn houding veranderde, nam zij dat na een fractie van een seconde al in zich op en volbracht de oefening perfect. Ik probeerde dus die zelfzekere houding vast te houden en ervaarde dat het voor mezelf ook heel goed voelt om me zo standvastig te gedragen. Uiteraard krijg je hier begeleiding bij van Joke. Als de oefeningen niet gaan zoals je wenst, geeft Joke tips over wat je daaruit kan afleiden over je innerlijke houding, omdat ze in haar paarden ziet hoe je je voelt. Positieve vooruitgang wordt meteen beloond en bejubeld door Joke die staat aan te moedigen, hetgeen alleen maar meer motivatie geeft om verder te doen en het gevoel geeft van een veilige omgeving waar niets “fout” of “verkeerd” is. Omgaan met paarden bij Yoki is dus de ideale gelegenheid om op een positieve en zachte manier te werken aan jezelf! :)

Joke met Carninia

– Joke met Carninia

Maar in de eerste plaats gaat de cursus natuurlijk over basistechniek en paardrijden met zeer veel respect voor het paard. Het hangt van je eigen motivatie af of je er ook een psychologische sessie van wil maken ;) Joke voelt al snel aan welke kant jij persoonlijk uit wil met de les, and acts accordingly.

Fijn is ook dat Joke eveneens aandacht besteedt aan je indrukken achteraf. Je krijgt er de kans om bij een drankje in de sofa na te praten over de indrukken van de dag, wat je geleerd hebt, wat je moeilijk vindt, etc. Ze neemt er echt de tijd voor en dat maakt dat je met een supergoed en voldaan gevoel naar huis kan gaan.

IMG_4964

– Samen gezellig babbelen over de les achteraf.

Les 2 is intussen ook achter de rug en was een les gewijd aan hoe we juist op een paard moeten gaan zitten (echt niet zo simpel als je het juist wil doen!). Stapelen stapelen stapelen (ruggengraat recht houden en alle werveltjes mooi op elkaar stapelen)… niet alleen aan te raden tijdens het paardrijden maar ook in je dagelijkse leven. Ook leerden we hoe we paardvriendelijk en subtiel “vertrekken” en “stoppen”.

Ik ben alvast benieuwd naar de volgende lessen en kan deze cursus alleen maar van harte aanbevelen aan iedereen die met paarden wil bezig zijn. Voor meer info over deze “start to ride” cursus: contacteer Joke zelf op info@yoki.be of via www.yoki.be.
Neem ook zeker eens een kijkje op haar facebookpagina voor mooie foto’s en tips over paarden!

Groetjes,

Calendula

3 Reacties op “Start to ride a horse!

  1. Mijn yogalerares werkt ook met paarden en het is idd ongelooflijk om te zien hoe zij reageren, zij geeft ook les in ‘yoga met paard’, zelf heb ik het nog niet kunnen meedoen maar ik ga dat zeker nog een keertje doen.

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s