Kweepeer, een bijzondere vrucht + receptjes!

IMG_0468Deze weken zijn ideaal om kweeperen te plukken. De kweepeer (Cydonia oblonga Mill.) is een oud gewas oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Azië, maar gedijt hier ook prima. Hij kan uitgroeien tot een kleine boom van een zestal meters hoog. Je vindt hem hier en daar bij oude boerderijen, kloosters en kastelen en wordt gehouden omwille van zijn pracht en praal tijdens de bloei, maar ook voor de bijzonder aromatische vruchten. Het is een heel gemakkelijke plant en zeker de moeite waard om aan te planten! De vruchten met hun schattige donslaagje hebben weinig tot geen last van vraat en bewaren goed.

Pluk ze voor ze van de boom vallen, anders krijgen ze snel bruine vlekken. Gebruik de vruchten met vlekjes eerst!

Ik heb een aantal receptjes gemaakt met deze bijzonder geurende vrucht en deel ze graag met jullie. Als inspiratie gebruikte ik het boek “Wildplukken” van Peter Kouwenhoven en Barbara Peters (KNNV uitgeverij).

Kweepeer-appelmoes

IMG_0623Wat heb je nodig?

 • ongeveer een halve kilo kweeperen
 • ongeveer 250g appelen
 • 100g suiker
 • een bodempje water

Schil de kweeperen en hou de klokhuizen en schillen ervan bij (voor de limonade straks, zie verder). Doe hetzelfde met de appelen, maar hier gooi je de schillen en klokhuizen van op de composthoop. Snij het vruchtvlees in kleine stukjes en doe in een grote pot, samen met een bodempje water en de suiker. Laat zachtjes koken met deksel op de pot (regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen!!) tot het vruchtvlees mals is. Afhankelijk van hoe groot je de stukjes maakt, is het een kwartier tot 40 minuten wachten alvorens je moes klaar is. Deze zoetzure moes is ideaal als winterse kost.

Kweepeer-limonade

Wat heb je nodig?

 • overgebleven klokhuizen en schillen van kweeperen
 • suiker naar smaak (ik gebruikte voor een halfgevulde pot van 10 l ongeveer 10 eetlepels suiker)
 • water

IMG_0624Doe de schillen, klokhuizen en suiker in een grote pot en voeg water toe tot alles net niet onder water staat. Breng alles aan de kook en laat zachtjes sudderen gedurende een uurtje. Zeef daarna het ingedikte mengsel en giet het heet in flessen. Klaar! Het resultaat is een roze limonade.

Kweepeer-snoepjes

Wat heb je nodig?

 • 750 g kweeperen
 • laagje water
 • evenveel suiker als vruchtenmoes

IMG_0621 Veeg het dons van de kweeperen, snij ze overlangs in vier delen, verwijder het steeltje en het “kontje” maar laat de klokhuizen en schil er nog aan! Doe de stukken kweepeer in een braadpan met antikleefbodem en voeg een bodempje water toe (het is niet de bedoeling dat de kweeperen onder water staan, enkel een bodempje). Kook de vruchten tot je ze makkelijk met een vork kan doorprikken. Laat afkoelen, verwijder de klokhuizen en pureer het vruchtvlees met een staafmixer. Weeg deze vruchtenmoes en voeg een gelijke hoeveelheid suiker toe. Doe alles opnieuw in de braadpan en laat koken tot er een massa ontstaat die makkelijk van de pan loslaat en niet meer “lopend” is. Dit duurt ongeveer een 40-50-tal minuten. Goed roeren om aanbakken te voorkomen! Giet het mengsel dan over in een schotel die bekleed is met vetvrij papier en laat afkoelen. Na het afkoelen moet de massa stevig zijn en niet plakken, anders moet je ze verder inkoken.
Snijd er blokjes van, rol ze in poedersuiker en klaar zijn je kweepeersnoepjes! Je kan het ook in plakjes snijden en eten met harde schapen of geitenkaas. Een lekkernij!

IMG_0622

Hebben jullie al eens kweepeer gegeten? Ga je een of meerdere van deze receptjes proberen? Laat me weten wat je er van vindt!

Een Reactie op “Kweepeer, een bijzondere vrucht + receptjes!

 1. Pingback: Sapjes van den Boogerd | Calendula·

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s