Vogelmuur: gezonde fastfood (+ Recept!)

Vogelmuur (Stellaria media L.) is een eenjarig kruid met frisgroene blaadjes en kleine witte bloemetjes. Veel mensen kennen het plantje als “kippenkruid” omdat de kippen er verzot op zijn. Ze hebben groot gelijk!

Stellaria media - bron: KULAK

Stellaria media – bron: KULAK

Stellaria media - bron: KULAK

Stellaria media – bron: KULAK

Vogelmuur is gezonde fastfood: het is een superlekker kruid dat je zonder al te veel bereiding kan gebruiken, het hele jaar door te plukken én makkelijk te vinden (in weiden, tussen je borderplanten, bermen, in bloempotten als je een tijdje niet wiedt, …). Het bevat bovendien verschillende essentiële mineralen, waaronder Magnesium.

De gehele plant kan als salade gegeten worden, de bloemen kunnen verwerkt worden in bloemenboter. Ook in sauzen en soepen kan je dit plantje verwerken. Je kan het ook als tuinkers tussen je sandwich steken of bereiden als spinazie.

foto

Vogelmuur in plaats van tuinkers

Eén van mijn favoriete toepassingen is in puree!

Gezonde kruidenpuree

15995_726481274034335_356612943_nWat heb je nodig?

  • aardappelen (voor ongeveer een liter puree)
  • zout (naar smaak)
  • nootmuskaat (naar smaak)
  • (half)volle melk (een scheutje)
  • een goed handjevol vogelmuur (hele plant)

De volgende kruiden doe ik er bij als ik ze staan heb, maar deze kan je er eventueel ook uit laten:

  • bieslook
  • een 5-tal bloemen van kaasjeskruid
  • een 10-tal bloemen van komkommerkruid (Bernagie)
  • een handjevol bladeren van paardebloem (niet te veel, anders wordt je puree te bitter)

Was de kruiden en snipper ze fijn. Maak dan puree zoals je dat anders zou maken: kook de aardappelen gaar, kruid met zout en nootmuskaat. Voeg melk toe om het smeuïg te maken (ik werk niet met boter in puree, maar als je dat graag wil kan je boter toevoegen). Als de puree nog warm is, meng je de kruiden rauw onder de puree. Door de warmte worden ze lichtjes “verwarmd”, maar niet te fel, which is just what we need. Breng verder op smaak met zout (puree met vogelmuur kan wel wat zout hebben). Klaar! Zo simpel is het om een lekkere kruidenpuree te maken.

Ik hoor je al vragen: maar waar vind ik al die kruiden? Het antwoord is simpel: niet wieden en je krijgt de meesten vanzelf in je tuin! Veel van bovenstaande kruiden groeien en verspreiden zich voortdurend in de vrije natuur. Sommigen moeten 1 keer ingezaaid worden en zaaien zichzelf vervolgens steeds weer opnieuw uit als je “het gras laat groeien”. Lekker luieren in je tuin dus in plaats van te wieden en te maaien. Makkelijk toch? :)

Hebben jullie al eens vogelmuur geproefd? Wat vond je van de smaak?

Wie van jullie gaat deze vogelmuurpuree maken? Laat het me hieronder weten in de reacties! Ook als je eigen receptjes hebt, mag je het onder dit artikel laten weten. Sharing is caring!

Advertenties

2 Reacties op “Vogelmuur: gezonde fastfood (+ Recept!)

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s