Babycare voor élke huid

Ik zie geregeld de vraag voorbij komen van mama’s die zich afvragen welke verzorgingsproductjes ze best kunnen gebruiken voor hun baby. Vaak vermelden ze er bij dat hun kleintje een atopische huid heeft of een reactieve huid. Of de baby heeft “veel droge plekjes die met niets weg te krijgen zijn”, een soort eczema of een schimmeltje. Kortom: allerhande huidproblemen passeren de revue.

Mijn antwoord is supereenvoudig: gebruik NIETS! (Of toch zo weinig mogelijk) Niets is zo natuurlijk als een babyhuid, zo puur en zacht, ongeschonden. Toch willen we meteen het baby’tje wassen en dan liefst met een lekker ruikend product. Sommige bekende merken hebben het zelfs voor elkaar dat mensen zich al verheugen op die geur wanneer er een geboorte in het verschiet ligt. Er zijn er die prat gaan op het label “zeepvrij”, “ph-neutraal” en wat nog allemaal. Dat terwijl er niets zo goed is voor een babyhuid, dan de huid zichzelf te laten zijn.

418_418_baby10

Het begint eigenlijk al voor de geboorte van een baby, zelfs voor de zwangerschap. Het beste is dat je baby zo natuurlijk mogelijk (zonder extra stoffen) en vaginaal geboren wordt, waardoor hij meteen een resem goede bacteriën meekrijgt. Om je lichaam en vaginale flora te optimaliseren, leef je best zo gezond mogelijk. De gewone regeltjes kennen jullie vast wel (niet roken, zo weinig mogelijk cafeïne, overwegend vegetarisch leven, zo weinig mogelijk suiker), maar ook melkkefir kan hiermee helpen. Het grote werk gebeurt eigenlijk voor de zwangerschap en geboorte, want eens je baby’tje op de wereld komt, doe je best zo weinig mogelijk aan de huid.

Als het goed is heeft hij een pakketje bacteriën mee doordat ie door het geboortekanaal is gegaan, maar ook met een keizersnede laat je de huid best zo veel mogelijk ongemoeid. De eerste dagen, weken, kan je hem gerust ongewassen laten. Je zal zien; de huid reinigt zichzelf. Bovendien legt de huid op dat moment de basis voor een stevige natuurlijke bescherming. Als je die eerste dagen/weken je baby te vaak wast, verstoor je dat proces en breng je de huid meteen uit balans. Mijn baby, kleine Alexander, werd de eerste 2 weken helemaal niet gewassen, ik kwam er met geen drupje water aan. Was ie vuil? Nee hoor! Rook ie vies? In tegendeel! De natuurlijke subtiele geur van een baby’tje helpt daarenboven voor de moeder om zich te hechten én om melk te produceren. Als je je baby wast, verstoor je ook dit proces.

De maanden na de geboorte gaat je baby al een keertje zweten of krijgt een ongelukje, waardoor wassen wel eens aangewezen wordt. Maar ook dan gebruik je best zo weinig mogelijk producten. De enige producten die ik de eerste 6 maanden gebruikte om mijn baby schoon te maken als ie echt vuil was geworden, zijn: water, moedermelk en biologische amandelolie. Niets anders!

Ook in de natte doekjes ben ik zeer selectief geweest en gebruiken we enkel Waterwipes (99% water) en Cheeky wipes. Deze laatste zijn doekjes van formaat 15cmx15cm die je ook zelf kan maken (ik heb ze gefabriceerd uit een oud flanellen hoeslaken dat de vroedvrouw me gaf – zit op die manier nog een fijne herinnering aan ook!).

25467638_10155398929646523_1935328322_o.jpg

Ik maak ze nat met water wanneer ik ze nodig heb en was ze elke keer op 60 graden, zo eenvoudig is het.

De amandelolie gebruik ik om de baby na een badje mee in te wrijven, want ik merkte dat water op zich de huid al enorm uitdroogt bij zo’n kleintje. Hij gaat dan ook nog steeds niet vaak in bad: maximum een keertje in de week of na een ongelukje. Ik merk dat mijn manier van “babycare” wel eens wat stof doet opwaaien en ik krijg wel eens de vraag “je geeft hem toch alle dagen zijn badje he?”. Welnu, tijd om er voor uit te komen dat ik mijn baby’tje dus NIET alle dagen zijn badje geef en daar nog trots op ben ook.

De keren dat hij met een speldenknopje zeep werd gewassen, zijn op 1 hand te tellen (hij is nu 7 maanden). Hij heeft nog nooit last gehad van eczeem of rode billetjes zoals andere baby’tjes dat al eens hebben, we kregen zelfs de complimenten van de huisdokter en verpleegkundige van het consultatiebureau hiervoor. Wat ik wél doe, is sinds hij kruipt enkel zijn mondje, handjes en voetjes met een nat washandje afvegen ’s morgens en ’s avonds (enkel water, geen zeep).

Ziezo, tot zover het beste advies dat ik jullie kan geven wat betreft babyverzorging! Het is geen typische blogpost waarin ik allerhande merken aanraad, al dan niet gesponsord, maar dat is ook niet wie ik ben. Ik kan geen producten aanraden als je die eigenlijk niet nodig hebt en zelfs beter af bent zonder. Ik ben er best trots op dat ik op deze manier al een aantal mama’s heb kunnen helpen die met hun kleine scheetje al naar dermatologen en dergelijke waren geweest, maar tevergeefs nog steeds een baby hadden met een probleemhuid. Het is zo fijn om nadien te horen dat het allemaal in orde is geraakt en ik wilde dan ook mijn verhaaltje met jullie delen. Laat het dan ook gerust weten als je geholpen bent met dit advies, dat is altijd fijn! om te horen.

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s